Dijaki in študenti letos ne bodo mogli še v juliju in avgustu uporabljati do konca junija veljavnih subvencioniranih vozovnic za integriran javni potniški promet, so na družbenih omrežjih in portalu subvencij potniškega prometa sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Na družbenem omrežju twitter je ministrstvo pojasnilo, da s prevozniki niso mogli doseči soglasja za izvedbo brezplačnega podaljšanja vozovnic, ker da so prevoznikom ukrepi za preprečevanje širjenja virusa povzročili večmilijonske izpade prihodkov. »Upamo pa, da se bo nastala situacija čim prej uredila do te mere, da se bo praksa brezplačnih prevozov za dijake in študente v juliju in avgustu lahko nadaljevala,« so na twitterju dodali na infrastrukturnem ministrstvu.

Vozniki in kontrolorji so obveščeni

Za takšno odločitev pa se niso odločili v javnem podjetju Ljubljanski potniški promet. Tam dijakom in študentom, ki so junija kupili mestne mesečne vozovnice, sporočajo, da se bodo s temi vozovnicami lahko po mestu brezplačno vozili tudi v juliju in avgustu. Pri validiranju jih bo sicer naprava zvočno in z rdečim križcem opozorila, da vozovnica ni veljavna, vendar v Ljubljanskem potniškem prometu sporočajo, naj jih to ne zmede. Zagotovili so, da so o tem obvestili tako voznike mestnih avtobusov kot tudi kontrolorje.

V Ljubljanskem potniškem prometu nam včeraj niso pojasnili, zakaj so se odločili drugače kot drugi prevozniki, čeprav se tudi ljubljanski avtobusni prevoznik ni izognil izgubam prihodkov zaradi ukrepov za omejevanje širitve epidemije. Je pa omogočanje dijakom in študentom, da se z junijsko mesečno vozovnico brezplačno vozijo tudi v poletnih mesecih, že dolgoletna stalnica v prestolnici.