Skupno število okužb je sicer danes le za 20 večje kot v sredo, saj so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) informacijo o eni ugotovljeni okužbi iz občine Šentjernej naknadno, po ponovljenih testih, preklicali.

V zadnjih dneh so okužbo potrdili tudi pri odrasli osebi v Vrtcu Otona Župančiča v Oplotnici. Kot so zapisali na spletni strani občine, je vrtec skladno z navodili NIJZ sprejel vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa.

Stanislava Stegne, ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica, pod katerega sodi oplotniška enota, je danes povedala, da so takoj potem, ko so bili obveščeni o okužbi s strani NIJZ, obvestili starše vseh desetih otrok, ki bi lahko imeli stik s to okuženo osebo. Otroke so starši odpeljali domov in dobili od NIJZ navodila za nadaljnje ravnanje.

Naslednjih 14 dni bo ta vrtčevska skupina ostala doma, medtem ko ostali deli vrtca, tudi omenjene enote v Oplotnici, nemoteno delujejo naprej. Ravnateljica je poudarila, da so vse prostore še enkrat temeljito očistili in razkužili, že prej pa so spoštovali vsa navodila glede preprečevanja širjenja virusa.

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za današnjo oddajo Svetovalni servis na Radiu Slovenije pojasnila, da velik del novih okužb še vedno prihaja iz tujine, čeprav imamo tudi širjenje po državi iz neprepoznanih virov. »Ti, ki okužbo prinesejo od drugod, pa povzročijo dodatne primere pri nas, v družini, delovnih okoljih. To je zelo zaskrbljujoče,« je opozorila.

»Ti, ki zbolevajo v zadnjih dneh, večinoma niso bili iz tveganih skupin. Prav v zadnjih dneh pa je prišlo tudi do hujšega primera,« je za radio še pojasnila Beovićeva.

Spomnila je tudi na simptome okužbe z novim koronavirusom. V začetku se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so prisotne bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen simptom je izguba voha, kar okužbo s koronavirusom ločuje od drugih okužb dihal. Po kakem tednu od okužbe pa se pri nekaterih bolnikih virus preseli na pljuča, razvije se pljučnica, oseba težko diha.

Na Koroškem v sredo potrdili največ okužb v enem dnevu doslej, vsi povezani

Na Koroškem so v sredo potrdili devet primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Od tega so potrdili pet primerov na območju Raven na Koroškem in štiri v Dravogradu. Vsi primeri so povezani, so za STA pojasnili na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).