Medtem ko se v Sloveniji čudimo hrvaškemu odpiranju meje oziroma odpravi obvezne karantene za tiste, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, večji izziv postajajo češki turisti. Prav danes je namreč na Reko pripeljal prvi turistični vlak družbe RegioJet, na katerem je bilo 500 Čehov, to pa je le začetek češkega stampeda na Istro. RegioJet je namreč prodal že okoli 30.000 vozovnic, kar pomeni, da bo na hrvaško obalo v prihodnjih tednih prišlo na tisoče čeških turistov. Turistični vlak bo na progi Praga–Brno–Bratislava–Ljubljana–Reka do 11. julija vozil trikrat na teden, potem pa do konca avgusta kar vsak dan. Epidemiološka slika Češke, ki je odpravila večino varnostnih ukrepov razen nošenja mask v zaprtih prostorih in prepovedi množičnih dogodkov, ni dobra. V nedeljo so imeli 305 novih okužb s koronavirusom, kar je dvakrat več kot dva dni prej, vendar pa tamkajšnji minister za zdravstvo Adam Vojtech zagotavlja, da je situacija pod nadzorom.

Med tujci največ Slovencev

Kaj bodo Čehi pomenili za turizem na Hrvaškem, bodo pokazali prihodnji dnevi, je pa že zdaj znano, kako močno je epidemija koronavirusa oklestila turizem pri naši sosedi. V prvi polovici leta je po podatkih, ki so bili objavljeni danes, Hrvaško obiskalo 1,6 milijona turistov, kar je 70 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kar tolaži Kristjana Stančića, direktorja Hrvaške turistične organizacije, je to, da noben od turistov, ki so letos bivali na Hrvaškem, ni bil okužen s covidom-19. Upa tudi, da bodo turistično sezono reševali domači gosti. Ti so v prvih šestih mesecih ustvarili 31 odstotkov vseh nočitev, med tujimi turisti pa je bilo največ, 26 odstotkov, Slovencev, Nemcev (25 odstotkov), Avstrijcev (9) in potem še gostov iz Bosne in Hercegovine (7) ter Češke (7 odstotkov).

Istra dobro obiskana

Hrvati so še vedno optimistični in pričakujejo, da bodo ob koncu sezone skupaj s septembrom in oktobrom na koncu vseeno presegli 30 odstotkov lanskega prometa, računajo pa tudi, da bo z vedno bolj živahnim zračnim prometom v juliju in avgustu več gostov obiskalo tudi srednjo in južno Dalmacijo, saj največ letov letalski prevozniki napovedujejo prav za Split in Dubrovnik, potem pa za Zadar, Pulj, Zagreb in Reko. Te dni je daleč najbolj obiskana turistična destinacija na Hrvaškem Istra. O tem ne pričajo samo vse večja gneča na cestah ob koncih tedna in bistveno manj opustošene plaže, kot jih je mogoče videti v Dubrovniku in drugih dalmatinskih mestih, kjer so celo petzvezdični hoteli močno spustili cene, ampak tudi številke.

Istra je v juniju ustvarila 30 odstotkov vseh nočitev na Hrvaškem, med najbolje obiskanimi posameznimi lokacijami pa so bili Rovinj, Vir, Medulin, Mali Lošinj in Umag. V zadnjem junijskem koncu tedna je Istra zaživela celo do te mere, da je bilo tam samo še šest odstotkov manj gostov kot v enakih dnevih lanskega leta, kar je veliko bolje od pričakovanj. Lani je bilo med 26. in 28. junijem v Istri namreč 54.000 gostov, ki so ustvarili 522.000 nočitev, letos pa 51.000 gostov oziroma 300 nočitev, po čemer direktor Turistične skupnosti Istre Denis Ivošević sklepa, da bo junij sicer ostal na 30 odstotkih lanskega prometa, a bi lahko bila prihodnja dva meseca veliko boljša. »Trend, ki se dviga iz tedna v teden, in rezervacije, ki prihajajo, obetajo, da bi bila lahko julij in avgust dobra. Seveda s poudarkom, da se situacija lahko izjemno hitro spremeni, in to tako v pozitivnem kot v negativnem smislu.«