Število delovnih mest bodo znižali do poletja prihodnje leto, je sporočil Airbus, ki je v zadnjih mesecih zabeležil 40-odstoten padec letalske aktivnosti. »Ker letalski promet najbrž ne bo okreval pred letom 2023 ali celo pred letom 2025, Airbus potrebuje dodatne ukrepe,« so navedli v podjetju.

V Franciji bodo odpustili 5000 ljudi, 5100 jih bo brez dela ostalo v Nemčiji, 900 v Španiji, 1700 v Veliki Britaniji in 1300 v drugih enotah Airbusa po svetu.

V Airbusu medtem poudarjajo, da je povsem mogoče, da bo v prihodnje treba sprejeti še kakšne ukrepe za zagotovitev preživetja družbe.

Načrtu odpuščanja bo vodstvo Airbusa zdaj predstavilo sindikatom, s katerimi bodo poskušali najti tudi mehke načine zmanjšanja števila zaposlenih, kot so med drugim denimo prostovoljni odhodi in predčasno upokojevanje.

»Airbus se sooča z najhujšo krizo, ki jo je letalska industrija kadarkoli izkusila,« je poudaril izvršni direktor družbe Guillaume Faury.

Podjetje, ki je leto 2019 sklenilo v rdečih številkah, je že aprila sporočilo, da je proizvodnjo letal zmanjšalo za približno tretjino. Faury je zdaj poudaril, da je zmanjšanje števila delovnih mest nujno za soočanje z novo realnostjo.

Odpuščanja je sicer pričakovati tudi pri francoskem letalskem prevozniku Air France. Kot je AFP zaupal vir blizu sindikatov, da naj bi prevoznik do konca leta 2022 odpustil 7500 ljudi.