Diplomatka Marta Kos je odstopila s položaja veleposlanice v Švici, na katerega je bila imenovana leta 2017. Odstopila je leto dni prej, preden se je iztekel njen mandat. Razlogov za odstop ni navedla, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Od leta 2013 je bila veleposlanica v Nemčiji, kamor je bila imenovana v politični kvoti. Kosova je odstopno izjavo podala že v ponedeljek, torej pred današnjimi hišnimi preiskavami pri ministru Zdravku Počivalšku. Razloge za svoj odstop bo pojasnila predvidoma jutri.

Po špekulacijah iz političnih krogov naj bi bil njen odstop povezan z obtožbami notranjega ministra Aleša Hojsa, da za današnjimi hišnimi preiskavami pri ministru Počivalšku stoji globoka država; posredno so v te obtožbe vpleteni člani njene družine, in sicer brat Drago Kos, ki je poročen z odgovorno urednico Pop TV Tjašo Slokar Kos .

V ponedeljek so namreč z največjo koalicijsko stranko SDS povezani mediji (Nova24TV, Škandal24, Demokracija) objavili »novico«, da naj bi bile hišne preiskave načrtovane za ponedeljek. Po njihovem pisanju naj bi šlo za nekakšno zaroto med novinarji Pop TV, ki da so čakali v »zasedi«, policijo in še nekaterimi posamezniki, ki pa naj bi padla v vodo, ker je Počivalšek prespal v Ljubljani. To je sicer že zanikala odgovorna urednica Tjaša Slokar Kos v ponedeljek na twitterju.

Veleposlanico Kosovo se je že večkrat v preteklosti omenjalo kot morebitno novo premierko. Zanimanja za politiko, ko je bila še veleposlanica v Nemčiji, tudi v intervjuju za Dnevnik leta 2017 ni skrivala. Hkrati je pristavila, da bo odločitev o vstopu v politiko odvisna od konkretnega trenutka. Zdaj je slišati, da bi v politiko lahko vstopila s pomočjo Levice. Po poročanju Portala Plus se Kosova menda ni strinjala s slovensko zunanjo politiko. ag