Pet dni po državni proslavi za dan državnosti se je na povečano prisotnost policije in ograditev širšega območja Kongresnega trga vendarle odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah je organizator proslave, generalni sekretariat vlade RS, občino sicer obvestil o tem, kolikšen del mesta namerava zapreti, vendar pa mestna občina nima pristojnosti, da bi temu nasprotovala.

Varnostne ukrepe ob državni proslavi je Janković ocenil kot pretirane. »To, da se zapre Trg republike, Kongresni trg in vse dostope do tega trga, tudi Šubičevo ulico, je zame nekaj nerazumljivega in nepotrebnega,« je dejal. Sam se je doslej, kot je povedal, udeležil že več proslav ob dnevu državnosti, a trg nikoli doslej ni bil tako zagrajen. »Park Zvezda je bil vedno poln ljudi, ki niso imeli vabila in sedeža na proslavi. Pa kaj potem, če se je med proslavo slišalo tudi kakšno izražanje nestrinjanja,« je poudaril. Tokrat se, kot je pojasnil, sam proslave ni udeležil, ker nanjo niso bili povabljeni praporščaki.

Zaprtje Hribarjevega nabrežja ni bilo predvideno

Mimoidoče je, kot smo opazili, na predvečer dneva državnosti posebej presenetila vrsta pripadnikov posebne policijske enote, ki državljanom niso dovolili dostopa niti do Hribarjevega nabrežja, čeprav ta neposredno ne meji na Kongresni trg. To je posebej izpostavil tudi župan Janković, ki je poudaril, da o zaprtju Hribarjevega nabrežja niso bili obveščeni vnaprej. Zakaj so ga zaprli, ne da bi o tem obvestili občino, smo povprašali tudi na policiji, a pojasnila še nismo prejeli. So pa na policiji v zvezi z nedavnimi varnostnimi ukrepi že večkrat poudarili, da policisti, ki varujejo dogodek, sproti spremljajo informacije in po potrebi prilagajajo ukrepe, ki so namenjeni zagotavljanju varnosti državljanov.

Pahor se ne vtika v varnostne ocene

Da so varnostni ukrepi odvisni predvsem od varnostne ocene, na podlagi katere policija izdela načrt varovanja dogodka, je poudaril tudi varnostni strokovnjak Srečko Krope, a ob tem dodal, da mora policija loviti ravnotežje med zagotavljanjem varnosti in pretiranim omejevanjem prebivalcev. »Tudi mnenje državljanov, ki pravijo, da so bili ukrepi pretirani, je legitimno in ga je treba upoštevati,« je poudaril.

Z vprašanji o ustreznosti in primernosti varnostnih ukrepov na predvečer dneva državnosti smo se po proslavi obrnili tudi na urad predsednika republike Boruta Pahorja, a konkretnega odgovora nismo dobili. »Gre za varnostno oceno, ki je pristojnost policije. Urad predsednika republike Slovenije se v to ne vtika. Lahko ima svoje mnenje, a to ne spremeni odločitve policije,« so nam takrat zapisali v odgovor.