Potem ko je Kitajska spomladi v veliki meri uspešno zajezila epidemijo novega koronavirusa, so v zadnjih tednih v prestolnici Peking in sosednji provinci Hebei potrdili na stotine novih okužb.

V okviru prizadevanj za preprečitev drugega vala epidemije so oblasti danes sporočile, da bodo v celoti zaprle in uvedle nadzor nad okrajem Anxin kakih 150 kilometrov od Pekinga. Podobno strog ukrep so oblasti sprejele pred meseci ob vrhuncu pandemije v mestu Wuhan.

Ukrep med drugim predvideva, da sme dom enkrat dnevno zapustiti le en družinski član, da opravi nujne nakupe hrane in zdravil. Že pred tem so v okraju veljale določene omejitve gibanja, a odslej smejo tamkajšnji prebivalci - poleg omenjenega enega izhoda na družino dnevno - stanovanje zapustiti le, če potrebujejo zdravniško pomoč.

Od sredine junija so sicer v Pekingu potrdili 311 novih okužb s koronavirusom, 14 v zadnjih 24 urah. Žarišče je povezano s tržnico Xinfadi v jugozahodnem pekinškem okrožju Fengtai, ki oskrbuje prestolnico s 70 odstotki svežega sadja in zelenjave.

Kot poroča AFP, ki navaja kitajsko tiskovno agencijo Xinhua, so podjetja iz Anxina omenjeno tržnico med drugim oskrbovala s svežimi ribami. V okraju naj bi sicer potrdili 12 novih okužb s koronavirusom.

Mestne oblasti so sicer v minulih tednih sprejele drastične ukrepe za zajezitev virusa - testirale so več milijonov ljudi, odredile karanteno za številne soseske, zaprle šole in prepovedale nenujna potovanja iz Pekinga, a so pred dnevi te ukrepe že začele rahljati, potem ko so epidemiologi ocenili, da je izbruh virusa pod nadzorom.