Število primerov se najhitreje povečuje v južnih in zahodnih zveznih državah, v katerih so oblasti uvedle manj stroge omejitvene ukrepe. V Kaliforniji, zvezni državi z največ prebivalci, kjer prav tako niso imeli strogih ukrepov, so ta teden zabeležili rekordno število novih primerov.

V ZDA so ta teden večkrat podrli rekord dnevnih okužb, v četrtek jih je bilo preko 39.000, poročajo tuje tiskovne agencije. V več zveznih državah, med drugim na Floridi in v Teksasu, so zaradi porasta okužb znova zaostrili ukrepe. Republikanska guvernerja Floride in Teksasa, ki sta zaveznika predsednika Donalda Trumpa, sta se sicer upirala uvedbi strogih omejitvenih ukrepov. Na Floridi so v soboto potrdili rekordnih 9500 novih primerov, v petek pa skoraj 9000.

Župan okrožja Miami-Dade Carlos Gimenez je v petek napovedal, da bo med 3. in 7. julijem znova zaprl plaže, s čimer želi preprečiti zbiranje ljudi in širjenje virusa med praznovanjem dneva neodvisnosti.

V Indiji skoraj 20.000 novih okužb

V Indiji so danes potrdili rekordnih 19.906 okužb z novim koronavirusom, saj je več zveznih držav v prizadevanjih za zajezitev virusa okrepilo testiranje. V državi so do zdaj potrdili 528.859 primerov okužb, bolezen covid-19 je zahtevala 16.095 življenj.

Kot so sporočile pristojne oblasti, so v soboto opravili 231.095 testov, kar je več kot dvakrat več kot pred mesecem dni. Oblasti v Delhiju, Maharashtri in Uttar Pradeshu so napovedale, da bodo v prihodnjih tednih še okrepile testiraje.

Žarišča izbruha novega koronavirusa v Indiji so predvsem velika mesta. Na vrhu seznama so Mumbai, New Delhi in Chennai. Med najhuje prizadetimi sta zvezna država Maharashtra in njeno glavno mesto Mumbai. Tamkajšnji prvi minister Uddhav Thackeray je danes sporočil, da omejitveni ukrepi ostajajo v veljavi, jih bodo pa postopoma sproščali, da bi omogočili večjo gospodarsko dejavnost.

Danes so se odprli frizerski saloni in brivci, pri čemer za zaposlene in stranke veljajo različni varnostni ukrepi. Prebivalci se od doma ne smejo oddaljiti za več kot dva kilometra. To ne velja za tiste, ki morajo v službo, in za osebe, ki potrebujejo nujno zdravstveno pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po svetu se je z novim koronavirusom okužilo že več kot deset milijonov ljudi, covid-19 pa je zahteval že preko pol milijona življenj.