V začetku junija je Portugalska prešla v tretjo fazo sproščanja omejevalnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa, zdaj pa se v Lizboni in okoliških krajih, kjer živi polovica od 10,3 milijona Portugalcev, pojavljajo nova žarišča okužb. V četrtek so potrdili 311 novih primerov, štiri osebe so umrle. Včeraj je bilo na novo okuženih že 451 in šest umrlih, kar je največ po 8. maju. Zato je vlada premierja Antonia Coste vnovič razglasila karanteno v 19 lizbonskih okrajih, imenovanih freguesias oziroma županije, ki bo trajala do 12. julija. Spoštovati morajo »državljansko dolžnost«, kot temu pravijo na Portugalskem, kar v tem primeru za prebivalce pomeni, da lahko domove zapuščajo samo za nujne nakupe hrane in zdravil ter za pot v službo.

V Lizboni bo morda še huje

Prepovedano je zbiranje v skupinah po več kot pet ljudi, obvezna je uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih, prav tako je prepovedana prodaja alkoholnih pijač na bencinskih servisih in omejen obratovalni čas trgovin do 20. ure. Prekrškarje čaka globa od 100 do 500 evrov, pravne osebe pa kazen od 1000 do 5000 evrov. Taki ukrepi so veljali tudi od marca do konca aprila, vendar takrat policija ni ukrepala proti tistim, ki so kršili »priporočene« omejitve. Večina Portugalcev se jih je zgledno držala, za kar so celo poželi pohvalo kot eden najbolj discipliniranih narodov v južnem delu Evrope.

Ker je večina prebivalcev v okrajih, kjer je prišlo do ponovnega izbruha okužb, delavcev, ki hodijo na delo v Lizbono in zaradi narave delovnega procesa ne morejo dela opravljati na daljavo, obstaja bojazen, da se bo v Lizboni število okuženih še povečalo. Prestolnica je zato iz tretje faze zopet prestopila nazaj v drugo fazo zrahljanih ukrepov. Župan Lizbone Fernando Medina je v četrtek dal zapreti tudi vse tri mestne tržnice, ki so se odprle 4. maja, po preklicu izrednega stanja. Prodajalci se jezijo, ker ni zaprl trgovskih centrov, ki so po njihovem prepričanju nevarnejši za širjenje virusa od tržnic.

Vračanje v normalo v treh hitrostih

Do včeraj je bilo na Portugalskem potrjenih 44.415 okužb, umrlo je 1555 ljudi. Izredne razmere zaradi covida-19 so bile razglašene 19. marca in so trajale 45 dni. Odpravili so jih 2. maja, kot nadomestni ukrep pa uvedli stanje »javnih nesreč«, s čimer se je začelo postopno sproščanje omejevalnih ukrepov. V tretjo fazo sproščanja so prešli 1. junija, trajala pa naj bi do 1. julija. A to zdaj očitno ne bo obveljalo za celotno državo, saj se je okolica Lizbone vrnila v fazo izrednega stanja, prestolnica pa v stanje »javnih nesreč« oziroma v drugo fazo. Vlada zato zdaj pravi, da bo vračanje države v normalno stanje potekalo v treh hitrostih.

Zgodnji prehod v drugo in tretjo fazo glede na druge evropske države in nizko število smrti pripisujejo dejstvu, da se je epidemija novega koronavirusa na Portugalskem pojavila dva tedna po izbruhu v Španiji, kar jim je omogočilo, da so se nanjo ustrezno pripravili; med drugim so razvili svoje teste in testirali okoli 98.000 oseb na teden. Portugalska vlada zagotavlja, da je novo širjenje covida-19 ne skrbi, saj da ga je sposobna zajeziti. Takšno stališče je razumljivo glede na to, da je okoli 16 odstotkov portugalskega gospodarstva odvisno od turizma. Vendar slovenske državne službe zaradi tamkajšnje epidemiološke slike trenutno odsvetujejo potovanja na Portugalsko.