Izpostavil je, da smo do samostojne države prišli v času slovenske politične pomladi, na valu velikih demokratičnih sprememb. Ta demokratični zanos pogreša danes.

Po predsednikovih besedah se v zadnjem času vsiljuje neprijeten, celo nadležen občutek, da se mora vsak od nas opredeliti za ali proti vladi ali opoziciji. »Skuša se ustvariti splošen vtis, da je sramotno, če nisi opredeljen in slepo lojalen enemu ali drugemu. To razhajanje političnih duhov radikalno oži prostor dialoga, v sodelovanju pa vidi šibkost, nemoč,« je opisal in opozoril, da gre »za nevarno kratkovidnost«. Zato je pozval vse, da se potrudijo slišati drugega in se skušajo upoštevati.

Od najvidnejših predstavnikov države so se državne proslave med drugim udeležili premier Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšča, ne pa tudi najvidnejši predstavniki opozicijskih LMŠ, Levice in SNS, niti predsednica SAB Alenka Bratušek.

Kot razlog so med drugim navedli vprašljivo legitimnost zdajšnje vlade in odločitev, da na državni proslavi ne bo praporščakov, pri čemer so nekateri izmed njih napovedali udeležbo na alternativni proslavi, ki jo je dve uri pred državno proslavo na Prešernovem trgu napovedal Aktiv delavk in delavcev v kulturi.

Janša v poslanici o samostojni državi kot velikem daru

Janša se je ob dnevu državnosti oglasil tudi v posebni poslanici. V njej je med drugim izrazil željo, da bi samostojno državo razumeli kot velik dar in priložnost za vse. »Ko se ozremo nazaj na prehojeno pot, na vse, kar smo kot nacija dosegli v teh devetindvajsetih letih, kar je za državo resnično kratek čas, smo lahko ponosni,« je dejal.

Po njegovih navedbah pa smo marsikatero priložnost zamudili tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobile svojo moč. A nas preizkušnje, ki nam jih nalaga življenje, po navedbah Janše vedno znova učijo, da smo le povezani in enotni tudi močni ter kot družba premagamo še tako hudo preizkušnjo.

Popoldne je Pahor v spremstvu predstavnikov policije in obrambe najprej položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Žalah, nato pa je v Vili Podrožnik gostil sprejem za svojce padlih in ranjene v vojni za Slovenijo. Slednjim se je zahvalil za njihov najvišji možni prispevek k samostojnosti države in izpostavil potrebo, da državni predstavniki in vsi skupaj ohranjamo spomin na njihova dejanja.

Preberite še: #foto Protestniki trčili ob ograje, »robocope« in »rumene jopiče«