Tradicionalna vojaška parada ob zmagi zavezniških sil nad nacizmom bi morala v Moskvi potekati 9. maja, a so jo zaradi epidemije prestavili. Kljub temu da se epidemija v Rusiji še ne umirja, na dan prireditve je bilo v državi več kot 600.000 potrjenih primerov okužbe, je največja vojaška parada doslej z okoli 13.000 vojaki v sredo potekala večinoma brez zaščitnih mask in varnostne razdalje tako med sodelujočimi kot tudi med tistimi, ki so si jo ogledali. Med njimi so bili tudi številni, ki so se v času svetovne morije borili v vrstah Rdeče armade.

Zmaga Sovjetske zveze nad nacističnimi silami v drugi svetovni vojni, ki je v takratni državi terjala kar 27 milijonov žrtev, je tudi v današnji Rusiji pomemben praznik, ko se razvnamejo domoljubna čustva ne le med tistimi, ki so v njej izgubili svojce, temveč tudi med mlajšimi generacijami, ki so ponosne na boj svojih prednikov.

Glasovanje v paketu

Le dan po tej pomembni prireditvi se je začel referendum, na katerem volilni upravičenci Ruske federacije odločajo o najobsežnejših spremembah ustave po letu 1993. Ruski predsednik Putin jih je zapakiral v obsežen paket, v katerem bodo v ustavni rang med drugim umestili zagotovilo o usklajevanju pokojnin in varovanje (heteroseksualne) družine, meja in kulture, a tudi omogočili, da bo ruski predsednik, če bo uspel na volitvah, na oblasti ostal vse do leta 2036. Dosedanja ustava namreč njegov mandat omejuje na dve zaporedni izvolitvi, enako pravilo naj bi veljalo tudi v bodoči, toda ne za dosedanjega predsednika, njegove dosedanje mandate bo novosprejeti temeljni zakon države preprosto anuliral.

Vladimir Putin je na čelo predsedniško vodene federacije stopil decembra 1999 po nenadnem odstopu Borisa Jelcina in marca naslednje leto z nekaj več kot 50 odstotkov glasov zmagal na predsedniških volitvah. Ker ustava dopušča le dva zaporedna predsedniška mandata, je v letih 2008 do 2012 vodil rusko vlado in zatem zopet za dva mandata dobil v roke predsedovanje državi. Predsednik države je za javnost povedal, da sprememb ustave ne bo, če jih ne bodo podprli ljudje na referendumu, in za to podporo si želi tudi čim večjo udeležbo. Zagotoviti jo skušajo s številnimi loterijami in nagradnimi igrami, pa tudi s precej poenostavljenim načinom glasovanja, ki omogoča tudi številne zlorabe. Enemu od novinarjev do Kremlja kritične televizijske postaje Dožd, ki oddaja le še na spletu, je uspelo, da je glasoval dvakrat, enkrat po spletu in drugič na volišču v Moskvi.

Medtem ko v Kremlju naklonjenih medijih poteka obsežna propaganda v prid spremembam ustave, pa v opoziciji, ki se ji večinoma uspe prebiti le na splet, opozarjajo, da so v spremembah skrite mnoge odločitve, ki so precej bolj sporne kot usklajevanje pokojnin. Tako na primer, da Rusija ni več zavezana spoštovati odločitev mednarodnih sodišč. Toda za spremembe ustave je mogoče glasovati le v paketu in ne za vsako posebej. Opozicija zaradi vsega naštetega ni enotna, ali naj referendum bojkotira ali glasuje proti.