Izredne razmere so zaradi poplav v Srbiji razglasili v Lučini, Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju in Kosjeriću. Promet je prekinjen na več regionalnih cestah. V kraju Kosjerića je poplavljenih okoli 50 objektov, poroča srbska radiotelevizija RTS.

Pričakovati je poplavljanje rek Tamnava in Kolubara, kjer so preventivno pripravili vreče s peskom, razmere pa nadzirajo 24 ur na dan.

Načelnik Uprave za gasilsko-reševalne enote in civilno zaščito Goran Nikolić je za RTS povedal, da so razmere najbolj kritične v Ljuboviji in Guči, ker je zjutraj tu močno deževalo.

Narasle vode reke Ljubovidja so danes zjutraj porušile še tretji most v kraju Ljubovija. Zaradi naraslih vodja je ogroženih 700 hiš, mesto je brez vode, brez elektrike je 50 gospodinjstev. Poplavljen je tudi center občine Ljubovija. Evakuirali so okoli 200 gospodinjstev.

V Guči, ki je znana po mednarodnem festivalu trobentačev, so poplavljeni srednja šola, športni center, poslopje elektropodjetja ter okoli 70 hiš, poroča Beta.

Na območju Gornjega Milanovca je bregove prestopila reka Despotovica. Prekinjen je promet na Ibarski magistrali pri kraju Brdjani.

Reka Ibar je danes bregove prestopila pri Kraljevu. Poplavila je športne terene in nekaj gostinskih objektov ter del sprehajališča ob reki ter odnesla več splavov. Stanovanjski objekti še niso ogroženi. Obstaja tudi nevarnost izlivanja na ustju Ribnice v Ibar, še navaja Beta.

Na reki Tamiš v Vojvodini na severu Srbije medtem še vedno veljajo izredni obrambni ukrepi zaradi poplav, a gladina reke upada.

Danes obilne padavine pričakujejo v osrednjem in južnem delu Srbije.

O poplavah več rek poročajo tudi s severovzhoda sosednje Bosne in Hercegovine. Ponoči so narasle reke poplavile več kot sto hiš in drugih objektov, v šestih občinah so razglasili stanje naravne nesreče, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Najtežje so razmere v Tuzlanskem kantonu, kjer dežuje že nekaj dni. Poplavljeno je več kot sto hiš, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Regionalna televizija N1 poroča, da so se narasle vode danes umaknile, saj je dež šibkejši, vendar težave povzročajo zemeljski plazovi, ki ogrožajo hiše in ovirajo promet.