Prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki so prejeli turistične bone za protikoronsko pomoč temu sektorju, so od petka do ponedeljka do 16. ure unovčili že skoraj 3400 bonov, prek katerih je v turizem priteklo dobrih 400.000 evrov.

"Skladno s pričakovanji prihaja do velikih razlik med obsegom rezervacij s turističnimi boni med posameznimi destinacijami," je za STA pojasnil direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo. Največ povpraševanja člani zbornice opažajo na Obali in v termah, najmanj pa v mestih in izrazito mednarodnih turističnih destinacijah, kot je denimo Bled.

»Hitro odpravljene« tehnične težave

Pobegajlo je potrdil navedbe Fursa, da so se v prvih dneh koriščenja pojavljale nekatere tehnične težave, ki pa so bile po njegovih besedah "hitro in učinkovito odpravljene". Spomnil je še, da je Furs pred začetkom uporabe turističnih bonov pripravil ustrezne informacije in izvedel videokonferenčno predstavitev poteka opravil, povezanih s turističnimi boni, tako da so bili v nastanitvenih obratih na bone pripravljeni.

Je pa Pop TV v ponedeljek poročal, da so določeni ponudniki nastanitev napovedali upravni spor, češ da je zakonodaja, ki ureja koriščenje bonov, diskriminatorna. Moti jih določilo, da je bone mogoče koristiti le pri ponudnikih, ki so imeli registrirano in aktivno dejavnost 13. marca letos. S tem iz ukrepa izpadejo mnogi ponudniki na izrazito sezonskih destinacijah, ki zunaj sezone odjavijo dejavnost, ali tisti, ki so pred poletjem obnavljali ali gradili nove kapacitete.

Pripravlja se postopek za sprožitev upravnega spora

Ti ponudniki opažajo, da večina potencialnih gostov izgubi zanimanje za bivanje pri njih, ko ugotovijo, da bonov ni mogoče unovčiti. "Pripravlja se postopek za sprožitev upravnega spora," je povedala ena od ponudnic Sabina Bartolič Ambrož iz Kampa na otoku. Dodala je še, da bo moči pri tem združilo več ponudnikov.

Turistični boni, za katere bo država skupaj namenila 345 milijonov evrov, so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je DZ sprejel konec maja. Prejeli so jih vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Bone, ki so deljivi in jih je mogoče unovčiti v večkratnem znesku, je mogoče za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji koristiti do konca leta. Vpogled v stanje bona je mogoč preko mobilne aplikacije eDavki.