Islandska meteorološka služna (IMO) je v ponedeljek sporočila, da so v zadnjem obdobju na severu države zabeležili več kot 3000 tresljajev. Med drugim tudi tri večje z magnitudo pet, enega od potresov pa so čutili tudi v 265 kilometrov oddaljeni prestolnici Reykjavik. Epicenter najmočnejšega potresa je bil sicer oddaljen le nekaj ducat kilometrov od drugega največjega islandskega mesta Akureyri, ki ima skoraj 20.000 prebivalcev.

»Za razliko od preteklih potresov pričakujemo, da se bo tresenje tal v naslednjih dneh nadaljevalo. Vseeno pa se v večini primerov takšne aktivnosti zaključijo brez večjega dogodka,« so sporočile islandske oblasti. Te vseeno opozarjajo na morebitno nevarnost izbruha njihovega najbolj aktivnega vulkana Grimsvotn, saj so znanstveniki v njegovi bližini izmerili povečano količino žveplovega dioksida, kar bi lahko pomenilo, da se magma nahaja plitko pod površjem. »Ne smemo izključiti možnosti izbruha, ki bi ga v naslednjih tednih ali mesecih povzročile poplave zaradi taljenja ledu,« je opozoril IMO.

Vulkan Grimsvotn je nazadnje izbruhnil leta 2011 in islandske oblasti prisilil v zaprtje glavnega letališča Keflavik, v Evropi pa so zaradi tega morali odpovedati več kot 900 letov.