Posodobljena različica operacijskega sistema za iphone ios 14 naj bi luč sveta ogledala proti koncu tekočega leta, uporabnike, ki že od nekdaj prisegajo na Applove pametne telefone, pa bo navdušila predvsem možnost uporabe pripomočkov oziroma »widgetov«. Slednje bo mogoče namestiti na začetni zaslon, prišli pa bodo v različnih oblikah in velikostih. Pri Applu pravijo, da je zadeva primerljiva selitvi aplikacij z applovih pametnih ur na zaslone iphonov. Kdorkoli je kadarkoli uporabljal katerikoli androidni telefon, pa bo rekel, da Apple v tej točki zopet kopira in kot prebojno novost oglašuje nekaj, kar je konkurenca ponujala že od samega začetka.

V to kategorijo bi lahko uvrstili tudi možnost gledanja videov v pomanjšanih oknih, medtem ko na telefonu počnete nekaj drugega. Recimo, brskate po spletu ali pišete sporočilo. Je pa zanimivo, da lahko video skrijete čez rob zaslona, a še naprej poslušate zvok. Ta učinek je ponekod na androidih sicer možno doseči, a zadeva še zdaleč ni tako elegantna, kot je videti v Applovem primeru.

Uporabnikom, ki doslej niso bili navdušeni nad Applovim pristopom k organizaciji aplikacij na zaslonu iphonov, podjetje stopa naproti z novo knjižnico aplikacij. Ta bo aplikacije samodejno organizirala glede na kategorije in tudi uporabnikove preference. Poleg tega so aplikacije v pasici za iskanje po knjižnici razvrščene še po abecedi.

Odklenite avto z iphonom

Pripomočki bodo sicer na voljo tudi v operacijskemu sistemu za tablice ipados, ki bo imel po novem še dodatno stransko pasico za lažje premikanje po aplikacijah. Zelo zanimiva pa je tudi najava možnosti odklepanja avta kar z iphonom. Sprva bodo to možnost podpirali le avtomobili BMW serije 5, zadeva pa bo delovala prek Applove denarnice. Uporabnik bo v denarnici ustvaril in prijavil ključ. Avto pa bo ob približanju lahko odklenil s pomočjo tehnologije NFC, ki jo uporabljamo pri brezstičnem plačevanju z mobilniki. Ko bo uporabnik mobilnik postavil na temu določeno mesto v avtomobilu, se bo vključil še motor.

Ključi avtomobilov bodo shranjeni na napravi, v primeru kraje ali izgubljenega mobilnika pa bo mogoče veljavnost ključev preklicati tudi prek spleta z druge naprave. Lastnik vozila bo lahko ustvaril tudi različne profile, z različnimi dovoljenji. Tako bodo imeli otroci s svojim ključem dostop do omejenih privilegijev, medtem ko bodo partnerji ali druge osebe lahko imele bolj pester nabor.

S posodobitvijo programske opreme brezžičnih slušalk za v uho airpods, bodo slednje po novem lahko brez težav in povsem samodejno preklapljale med povezanimi napravami, ko se bo pričel predvajati zvok. Slušalke airpods pro pa bodo z nadgradnjo dobile tudi zmožnost predvajanja prostorsko umeščenega zvoka. Uporabnik se bo tako lahko še bolj vživel v vsebine, saj bo zvočni dražljaj, ki se v posnetkih dogaja nad njegovo glavo ali kjerkoli drugje, slišal na pravilnem in točno določenem mestu.

Obljube o večji kompatibilnosti, ki smo jih v preteklosti že slišali

Verjetno najpomembnejša dolgoročna novica konference pa je potrditev, da se Apple poslavlja od Intelovih procesorjev in namerava v prihodnje v prenosnikih in namiznih računalnikih uporabljati svoje, ki bodo zgrajeni po arhitekturi ARM. Procesorje s to arhitekturo sicer najdemo v mobilnikih in nekaterih manj zmogljivih, a energijsko bolj učinkovitih tablicah. Prehod naj bi trajal dve leti, prve naprave z Applovimi procesorji pa bodo prišle že konec leta.

Med glavnimi prednostmi prehoda se ta hip omenja bistveno večja združljivost programske opreme med Applovimi izdelki. Podjetje namreč zagotavlja, da bo na njihovih procesorji možno uporabljati Applove aplikacije, ki so bile izdelane za Intelove čipe, ter tudi aplikacije, ki so bile izdelane za delovanje na čipih v ipadih in iphonih. Poleg tega bo možno uporabljati tudi aplikacije z drugih ekosistemov, kot je linux.

Če se bodo obljube v celoti izpolnile, bo to predstavljalo veliko prednost pred konkurenco. Predvsem Microsoftom, ki ima zaradi omejitev združljivosti čipov hude težave z združljivostjo nekaterih klasičnih windows aplikacij na 32-bitnih napravah, kot so cenejše tablice z ARM procesorji. Smo pa podobne obljube o univerzalni kompatibilnosti aplikacij slišali tudi s strani Microsofta pred izidom operacijskega sistema windows 8. Zato bomo tudi v primeru Appla raje počakali na končni rezultat. Še posebej, ker pri podjetju posredno priznavajo, da bodo aplikacije drugih proizvajalcev, kot sta Microsoft in Adobe, morale biti prilagojene novi strojni opremi. Aplikacije teh dveh proizvajalcev verjetno niso edine.