Real Madrid je prvič po 1. marcu znova vodilna ekipa španskega nogometnega prvenstva. Po remiju Barcelone proti Sevilli (0:0) je v 30. krogu v gosteh premagal Real Sociedad z 2:1 in ima sedaj enako število točk kot njihovi tekmeci iz Katalonije. Kraljevi klub ima slabšo razliko med danimi in prejetimi goli, toda v primeru, da bosta moštvi imeli enako število točk tudi na koncu tekmovanja, bo šel naslov zaradi boljšega razmerja na medsebojnih tekmah v roke Madridčanom. »Res je, da smo sedaj za Realom, a še vedno imamo enako število točk. Tudi oni si ne smejo dovoliti napake,« je pred današnjim domačim obračunom z Athleticom Bilbao dejal trener španskih prvakov Quique Setien.

Besni odzivi katalonskih medijev

Skok trinajstkratnih evropskih prvakov na vrh prvenstvene razpredelnice so z nezadovoljstvom pospremili katalonski mediji. Pri športnem dnevniku Sport so zapisali, da se je moštvo trenerja Zinedina Zidana na prvo mesto zavihtelo na kontroverzen način, pri tem pa se sklicevali na nekatere dvomljive sodniške odločitve na tekmi z Baski. Med drugim so jih zmotili razveljavljen gol gostiteljev, priznan zadetek Karima Benzemaja, ki naj bi si pred tem pomagal z roko, in domnevno neupravičeno dosojena enajstmetrovka nad Viniciusom. Kritikam se je pridružil tudi časnik Mundo Deportivo, ki je izšel s črno naslovnico in fotografijami najbolj spornih trenutkov tekme na Anoeti. »Real je povečal svojo zbirko spornih trenutkov, ki so mu po nadaljevanju prvenstva šli na roko,« so zapisali, obenem pa se spraševali, zakaj v sobi za VAR sedijo sodniki, ki sodijo v nižjih ligah. »Nehajte se smejati navijačem v obraz,« so še dodali. Zelo podobnega mnenja so bili tudi pri La Vanguardii in Periodicu de Cataluña.

»Nisem si ogledal incidentov, a dejali so mi, da je bila najstrožja kazen upravičena, zadetek Karima Benzemaja pa regularen. Ne želim se ubadati s kontroverznimi odločitvami, to je naloga sodnika. Govoril bom le o naši zasluženi zmagi,« je po tekmi dejal Zinedine Zidane, vznemirjen zaradi številnih vprašanj novinarjev na temo sodniškega kriterija. »Moti me, da se govori le o sodnikih, kot da na igrišču nismo storili ničesar. Ne moremo nadzirati tega, kaj ljudje govorijo, lahko le zmagujemo,« je še povedal Francoz. »Real je vedno težko premagati, po tekmi, kot je bila ta, pa še toliko bolj,« pa so se hudovali na klubski spletni strani Reala Sociedada.

Kratkotrajno veselje Ancelottija

Na Otoku je v 30. prvenstvenem krogu največ pozornosti zbudil mestni derbi med Evertonom in Liverpoololom. Remi brez zadetkov je vznejevoljil navijače gostov, saj bi aktualni evropski prvaki v primeru treh osvojenih točk na Goodison Parku ter sredine zmage na dvoboju proti Crystal Palaceu že proslavljali osvojitev prvega naslova angleškega prvaka po treh desetletjih. V tolažbo jim je lahko podatek, da so proti mestnemu tekmecu ostali neporaženi še 22. tekmo zapored, kar jim je doslej uspelo le še proti Aston Villi med letoma 1981 in 1992.

Pohval za predstavo svojih nogometašev se je naposlušal trener Evertona Carlo Ancelotti. Italijan je vodenje ekipe prevzel decembra lani, potem ko je klub odpustil njegovega predhodnika Marca Silvo po porazu prav proti Liverpoolu (2:5). A veselje nekdanjega trenerja Milana in Reala Madrida ni trajalo dolgo, saj so ga španske oblasti danes obtožile utaje davkov. Tamkajšnji tožilci sumijo, da je 61-letnik v času vodenja kluba iz španske prestolnice med letoma 2013 in 2015 špansko blagajno oškodoval za 1,062 milijona evrov. Šlo naj bi predvsem za prihodke od trženja lastne podobe in sponzorskih pogodb, plačilu pa se je Ancelotti domnevno izognil s pomočjo zapletene mreže slamnatih podjetij, s katerimi je prikril svojo identiteto.

Čustvena vrnitev za nogometaše Atalante

Po 103 dneh so se po Nemcih, Špancih in Angležih na igrišča vrnili tudi nogometaši italijanskih prvoligašev ter konec tedna odigrali šest zaostalih tekem 26. kroga. Pri zahodnih sosedih tako pozno serie A niso igrali že vse od leta 2001, ko je Roma 17. junija osvojila svoj tretji in tudi zadnji državni naslov. Vrnitev so čustveno doživeli nogometaši bergamske Atalante, saj je bilo njihovo mesto eno od žarišč koronavirusa na Apeninskem polotoku. »Nadaljevanje prvenstva za nas ne predstavlja le ponovnega začetka. Sedaj igramo za celotno regijo, ki je trpela tri mesece in živela kot v vojnem območju. Nihče ne more pozabiti zvokov siren reševalnih vozil. Zadnjih nekaj mesecev je bilo za igralce, osebje in klub izredno težkih in negotovih. A prebivalci Bergama se od nekdaj nismo predajali,« je dejal direktor Atalante Umberto Marino.

Strelsko najučinkovitejša ekipa italijanskega prvenstva je prvo tekmo po koronakrizi odigrala v podobnem slogu kot pred njo, saj je Sassuolo odpravila s 4:1 in je sedaj že pri 74 doseženih zadetkih. Več so jih v eni sezoni dosegli le še Fiorentina, Milan, Torino in Juventus, a prav nobena po sezoni 1958/1959. Pri petnajsti zmagi Atalante tokrat ni sodeloval slovenski reprezentant Josip Iličić, ki je manjkal zaradi poškodbe gležnja.