»Visoka kazen za njega je že, da mora živeti s tem, da je sam kriv, da je izgubil prijateljici,« je v obrazložitvi zgolj polletne pogojne kazni zaradi povzročitve hude prometne nesreče dejala sodnica graškega sodišča Elizabeth Juschitz.

Po poročanju Večera se je s tem končalo sojenje 24-letniku iz Vanče vasi, ki je 14. januarja z nočnega dela v sosednji Avstriji domov peljal še tri svoje sodelavke iz Prekmurja. Za volanom je zaspal. Sledilo je grozljivo trčenje. Z 80 kilometri na uro je čelno zapeljal v avto, ki je pripeljal naproti. Devetintridesetletnik je bil na poti v službo, iz zverižene pločevine so ga komaj rešili.

Rekel, da ni zaspan

Še huje je bilo v avtu povzročitelja. Ta je na sodišču pripovedoval, kako ga je še pred trkom sodelavka Marinka spraševala, ali je kaj zaspan. Odgovoril ji je, da ni in da do doma ni več daleč. Kako se je zmotil! Marinka je sedela poleg njega, za njim pa še dve sodelavki. Obe sta bili pripeti z varnostnim pasom. Po trčenju je ena od prijateljic zadaj dejala, da jo boli trebuh. Pozneje je umrla v bolnišnici. Drugo je držal za roko, iskal je pulz, oči je imela povsem bele, je po poročanju Večera pričal 24-letnik. Ta prijateljica je umrla na kraju nesreče.

Spet na delovnem mestu

Povzročitelj zdaj spet dela v avstrijskem Wollsdorfu v tamkajšnji predelovalnici usnja. Na sodišču je dejal, da ima težave s spanjem, da obiskuje tudi psihiatra. Pričala je tudi preživela sopotnica Marinka, ki je dejala, da ni imela občutka, da bi bil voznik zaspan. Povedala je še, da je dober voznik, ki da vedno vozi po predpisih.

Sodnica je torej sprejela tako obtoženčevo izpoved kot dejstvo, da bo moral vse življenje nositi posledice nepremišljene poteze, ko je utrujen sedel za volan. Nepravnomočno ga je obsodila na pol leta pogojne zaporne kazni in mi izrekla še 2400 evrov stranske denarne kazni. pk