Na Trgu republike je danes, na že osmi protestniški petek, zazevala velika praznina. Zaščitna ograja, s katero so policisti ogradili simbolni trg demokracije, je segala vse od vhoda v Cankarjev dom do zadnjega dela parlamentarne stavbe na Tomšičevi ulici. V popoldanskih urah so se ob njej postrojili policisti, kmalu pa se jim je pridružila še skupina okoli petdesetih pripadnikov specialne enote.

Zagrabili so jih med prebiranjem ustave

Kakšna grožnja je botrovala tolikšni zaščiti parlamentarnega poslopja? Kakšnih trideset posameznikov je zlezlo čez ograjo, se usedlo na trg in v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja na glas prebiralo ustavo Republike Slovenije.

»42. člen ustave. Pravica do zbiranja in združevanja. Zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj,« je brala protestnica Neža. Ta člen je, kot nam je pojasnila, izpostavila prav zato, ker vlada in policija to ustavno pravico državljanom odrekata. »Sistematično se nam odrekajo osnovne pravice v demokratični družbi, represivni pritiski pa se iz tedna v teden stopnjujejo,« je dejala.

Po nekaj minutah so protestnike obkolili policisti in jih pozvali, naj zapustijo trg, saj da ne smejo vstopati v varovano območje. Ker ti niso hoteli prekiniti prebiranja ustave, se je nadnje zgrnila gruča pripadnikov specialne enote, ki so protestnike enega po enega odnesli s prizorišča.

Brez konkretnih pojasnil

Konkretnega odgovora na vprašanje, zakaj so na policiji tako drastično omejili gibanje na javnem prostoru, nismo dobili. »Pri izvedbi varovanj vedno upoštevamo trenutno znane okoliščine in pridobljene informacije v zvezi s protesti,« so zapisali.

Protestniki so njihovo potezo ocenili kot očitno provokacijo in dokaz, da namen policijskih pritiskov ni miritev situacije, ampak celo spodbujanje nemirov. »Da vlada preko policije s pritiski na državljane in protestnike dejansko spodbuja nemire, ki jih bo lahko izkoristila kot izgovor za čedalje nasilnejše zatiranje kakršnega koli kritičnega ali protestniškega delovanja, opozarjamo že vse od začetka protestov. Protestnike se kaznuje, če pišejo s kredo po asfaltu, če nosijo nevšečne transparente, če sedijo na Trgu republike… Danes smo dobili še eno potrditev njihovih namer,« je opozoril protestnik Martin.

Ker je policija onemogočila zbiranje pred parlamentom, so protestniki okoli sedme ure ubrali drugo pot. Na tisoče pešcev in kolesarjev se je med glasnim žvižganjem in vzklikanjem gesel podalo od Prešernovega trga po ljubljanskih ulicah. Številni med njimi so bili odeti v črno, v znak solidarnosti z antifašistično skupino Antifa, ki so jo nekateri poslanci iz vrst SDS v minulih dneh označevali kot nasilno, plačano, celo teroristično.