Eden izmed najbolj znanih je zagotovo Silba, ki se je od avtomobilov obranila kar z odlokom, ki so ga sprejeli vsi meščani. Prebivalci Silbe so šli tako daleč, da so omejili celo vožnjo s kolesi. V bližini Lošinja pa se umestil mali raj v obliki treh manjših otokov, Unij, Velih in Malih Srakan. Na Unijah ni avtomobilov, glavno prevozno sredstvo na otoku pa so samokolnice. »Vrata do« Unija predstavljata dva majhna otoka Vele in Majhne Srakane, na katerih ni prometa.

Foto: Ivo Biočina

Na Kornatih - skrivnostnem labirintu otokov in otočkov vladajo izključno ladje in plovila vseh velikosti ter namenov in tudi zlato pravilo – kjer je v zalivu hiša, tam je tudi restavracija, zato so Kornati raj za gastro hedoniste. Na Olib v zadrskem arhipelagu boste sicer lahko prišli z lastnim pločevinastim ljubljenčkom, vendar se bo tukaj pustolovščina z avtomobilom končala. Glavno prometno sredstvo na otoku je namreč golfsko vozilo, ki so ga »uvezli« povratniki iz Amerike.

Foto: Amir Rijavec

Na Zlarinu, otoku znanemu predvsem po koralih, kljub temu da na otoku obstaja približno deset kilometrov ceste in urejenih poti, je promet z avtomobili prepovedan, dovoljenje za hrup pa imajo samo traktorji za prevoz blaga, ki je pripeljano z ladjo. Otok, ki se nahaja najbližje Šibeniku, otok Prvić, znan pa je tudi kot Faustov otok (Faust Vrančić), znamenitem znanstveniku in izumitelju iz 17. stoletja, ki je v Luki preživel otroštvo, tam pa je tudi pokopan. Na Prviću sta dve naselji – Luka ali Prvić Luka in Šepurine, oddaljeni le en kilometer, zaradi česar nobenemu ideja o vožnji ne pride na pamet. Susak pa je otok poseben zaradi veliko stvari, najbolj pa po svojih peščenih zalivih in miru, ki ga boste tam našli.

Hrvaška je država s 1244 otokov. Do nekaterih se boste pripeljali po kopenski poti, do drugih pripluli, vendar je vsak izmed njih prežet z bogastvi, ki so vredna raziskovanja.