Največ novih okužb, in sicer 140, so v zadnjih 24 urah zabeležili v prestolnici Skopje. V Severni Makedoniji, ki jo je od začetka meseca zajel drugi val epidemije, so doslej potrdili 4482 primerov okužbe, aktivnih jih je še 2469. V bolnišnicah je še 328 bolnikov, od katerih jih je na ventilatorjih sedem, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Država je sicer danes znova odprla vse mejne prehode, pogoji za vstop v državo pa tako za makedonske državljane kot tujce ostajajo enaki. Za vstop je za državljane Severne Makedonije obvezen negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki je star največ 72 ur. V nasprotnem primeru je zanje obvezna 14-dnevna karantena.

Tujci medtem lahko čez državo le potujejo, in sicer največ pet ur, ne smejo pa zapustiti avtoceste, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na Švedskem zaradi covida-19 umrlo več kot 5000 ljudi

Na Švedskem, ki je zaradi manj strogega pristopa v boju proti novemu koronavirusu deležna precejšnje mednarodne pozornosti, je danes število umrlih za covidom-19 preseglo 5000. Švedski parlament je žrtve covida-19 danes počastil z minuto molka. "Pandemije še ni konec, vendar se zdi primerno, da se spomnimo vsega in vseh, ki smo jih izgubili to pomlad - pomlad, kot je še ni bilo," je na slovesnosti ob začetku zasedanja parlamenta, ki so se je udeležili tudi premier Stefan Lofven in člani vlade, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik parlamenta Andreas Norlen.

Število smrtnih primerov na Švedskem je glede na število prebivalcev bistveno višje kot v njenih sosedah Danski, Norveški in Finski, ki so sprejele strožje ukrepe. Je pa vseeno nižje kot v najhuje prizadetih Veliki Britaniji, Italiji in Španiji.

Na Švedskem beležijo 499 smrti na milijon prebivalcev, na Norveškem 45, na Danskem 103 in na Finskem 59, poroča AFP. V Veliki Britaniji je za covidom-19 umrlo 618 ljudi na milijon prebivalcev, v Italiji 569 in Španiji 580.

Švedska, ki je uvedla blažje ukrepe v boju proti koronav

V Pekingu zaradi novega vala novega koronavirusa odpovedali lete in zaprli šole

V Pekingu so v prizadevanjih za zajezitev novega vala okužb z novim koronavirusom danes odpovedali več kot 1200 poletov s tamkajšnjih letališč in zaprli šole. Mestne oblasti so prebivalce pozvale, naj ne zapuščajo prestolnice, kjer so danes potrdili 31 novih okužb z novim koronavirusom. Več kitajskih provinc je za tiste, ki pridejo iz Pekinga, uvedlo karanteno.

Zaradi ponovnega izbruha okužb, povezanega s tržnico mesa, zelenjave in sadja Xinfadi v Pekingu, so v 29 tamkajšnjih soseskah znova uvedli karanteno. Danes so začeli testiranje več deset tisoč ljudi, ki bi lahko bili povezani z novim žariščem okužbe - lastnikov stojnic in upravnikov vseh tržnic s hrano, restavracij in vladnih menz. Na dan lahko testirajo 90.000 ljudi.

Po ocenah oblasti je tržnico, na kateri prodajo več kot 70 odstotkov vse zelenjave in sadja za Peking, od 30. maja obiskalo več kot 200.000 ljudi.

"Razmere v prestolnici so izjemno hude," je v torek opozoril tiskovni predstavnik pekinških oblasti Xu Hejian. V zadnjih šestih dneh so v Pekingu potrdili 137 primerov okužb z novim koronavirusom.

V 21-milijonskem mestu so znova zaprli vse šole, učenci pa se danes vračajo k pouku na daljavo.

V Braziliji rekordno število novih okužb v enem dnevu

V Braziliji so v torek zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. V 24 urah so jih namreč potrdili skoraj 35.000, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Skupaj so zabeležili več kot 923.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se Brazilija uvršča na drugo mesto na svetu, za ZDA.

Strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število okuženih v Braziliji z 212 milijoni prebivalcev verjetno nekajkrat višje, saj za novi koronavirus testirajo le malo ljudi.

V Iranu četrti dan zapored več kot sto mrtvih

V Iranu danes četrti dan zapored poročajo o več kot sto smrtnih žrtvah covida-19. Po podatkih ministrstva za zdravje je v zadnjih 24 urah umrlo 120 bolnikov, kar je največ v enem dnevu od 11. aprila. Skupno je covid-19 zahteval 9158 življenj.

Predsednik Hondurasa zbolel za covidom-19

Predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez je zbolel za covidom-19 in je v samoizolaciji. Z novim koronavirusom so okuženi tudi njegova soproga Ana Garcia de Hernandez in dva sodelavca, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil v torek zvečer v videonagovoru.