Po poročanju tujih tiskovnih agencij gre za enega najresnejših incidentov med državama v zadnjih letih.

Incident se je zgodil v dolini Galwan v pokrajini Ladak, kjer napetosti med stranema trajajo že več tednov.

»Med procesom deeskalacije v dolini Galwan se je ponoči zgodil incident s smrtnimi žrtvami. Na indijski strani so umrli častnik in dva vojaka,« je dejal tiskovni predstavnik vojske Aman Anand. Dodal je, da trenutno potekajo srečanja vojaških predstavnikov obeh strani, da bi zmanjšali napetosti.

Kitajska pa je sporočila, da so indijski vojaki v ponedeljek dvakrat prečkali mejo. Pri tem so po navedbah Pekinga provocirali in napadli kitajske vojake, zato so izbruhnili spopadi. Kitajska stran je še dodala, da je zaradi incidenta protestirala pri indijskih oblasteh.

»Znova zahtevamo, da se indijske sile vedejo zadržano. Ne prečkajte meje, ne povzročajte težav, izogibajte se enostranskim ukrepom, ki bi zapletli razmere na meji," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarili v Pekingu.

Indija in Kitajska sta v sporu glede himalajskega dela meje, ki skupaj meri 3500 kilometrov. Ta del meje ni bil nikoli določen. Vojaki obeh držav se medsebojno obtožujejo o kršitvah.

Indija trdi, da kitajska vojska onemogoča nadzor meje njenih enot, Kitajska pa trdi, da je spor posledica nezakonitega prehajanja meje indijskih enot na kitajsko stran. Obe državi v zadnjem času krepita vojaško prisotnost na meji in se pripravljata na merjenje moči.