»Severna Koreja je ob 14.49 razstrelila urad za zveze v Kaesongu,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev, ki je pristojno za odnose s Pjongjangom.

Nekaj minut pred objavo tega sporočila je bilo na ozemlju skupnega industrijskega območja v severnokorejskem Kaesongu, kjer je bil urad za zveze, slišati eksplozijo, videl pa se je tudi dim.

Severna Koreja je kasneje potrdila uničenje urada. »Urad za zveze je bil tragično uničen v silni eksploziji,« je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Dodali so, da je uničenje nadaljevanje prekinjanja vezi z Južno Korejo. S tem želijo »prisiliti človeške izmečke in tiste, ki so jih ščitili, da bodo drago plačali za svoje zločine«, so zapisali.

Uničenje urada je sicer minuli konec tedna napovedala vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, Kim Yo-jong. Urad je označila za »neuporabnega«.

Južnokorejska predsedniška palača je takoj po eksploziji pozvala k nujnemu srečanju južnokorejskega sveta za nacionalno varnost.

Letaki zaostrili odnose

Odnosi med državama so se v zadnjem času dodatno zaostrili zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih iz Južne v Severno Korejo pošiljajo prebežniki. Pjongjang je od Seula zahteval, naj ukrepa proti tej propagandni kampanji. Severna Koreja je pretekli teden prekinila vse komunikacijske povezave z Južno Korejo.

Severnokorejska vojska pa je danes sporočila, da bi lahko na demilitarizirano območje ob meji z Južno Korejo znova poslala svoje vojake.

Urad za zveze, ki je bil danes uničen, sta državi vzpostavili septembra 2018 pred tretjim srečanjem južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina in severnokorejskega voditelja. Namenjen je bil redni neposredni komunikaciji med Pjongjangom in Seulom. To je bila prva neposredna komunikacija med stranema po korejski vojni. V štirinadstropni zgradbi so bile ločene severnokorejske in južnokorejske pisarne ter skupna konferenčna soba. Na vsaki strani je bilo zaposlenih 20 ljudi.

Severna Koreja je že marca 2019 sporočila, da se umika iz urada. Pred tem je propadel vrh med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in Kimom.

Kitajska in Rusija po uničenju urada za zveze med Korejama pozvali k zadržanosti

Kitajska je po uničenju urada za zveze med Severno in Južno Korejo v severnokorejskem Kaesongu pozvala k miru in stabilnosti na Korejskem polotoku. Rusija pa je strani pozvala k zadržanosti.