Večina vrhovnih sodnikov je menila, da 7. poglavje zakona o državljanskih pravicah iz leta 1964, ki prepoveduje diskriminacijo na osnovi spola, velja tudi za istospolne in transspolne osebe.

Konservativne ideologe je hudo razočaral ideološki prestop predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa, še bolj pa konservativnega sodnika Neila Gorsucha k liberalni sodniški četverici. Razočarani so bili vsi trije preostali vrhovni sodniki Brett Kavanaugh, Clarence Thomas in Samuel Alito.

Gorsuch je v mnenju večine, ki je zaščitila transspolne osebe, napisal, da so odločali, ali lahko nekdo odpusti nekoga z delovnega mesta samo zato, ker je istospolna ali transspolna oseba.

»Odgovor je več kot jasen. Delodajalec, ki odpusti nekoga z delovnega mesta zaradi tega, ker je homoseksualec ali transspolna oseba, je to storil zaradi značilnosti ali dejanj te osebe, ki jih pri drugih osebah ne bi postavljal pod vprašaj,« je zapisal Gorsuch.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je sporočila, da je vrhovno sodišče sedaj ujelo večino v Ameriki, ki že ve, da je diskriminacija homoseksualnih in transspolnih oseb nepoštena in nezakonita.

Komentator televizije CNN in profesor na Univerzi Teksas Steve Vladeck je odločitev označil za eno najbolj pomembnih, kar zadeva pravice homoseksualcev in transspolnih oseb.

»Na prvi pogled gre za odločitev glede diskriminacije na delovnem mestu, ampak v bistvu pokriva tudi druge diskriminacije homoseksualnih in transspolnih oseb. Ta odločitev je enako pomembna kot odločitev, ki je leta 2015 dovolilo poroke med homoseksualnimi pari,« je dejal Vladeck.

Biden: Zgodovinski korak za ZDA

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je odločitev označil za zgodovinski korak za ZDA. »Vrhovno sodišče je potrdilo enostavno ampak globoko ameriško idejo, da je treba vsakega človeka obravnavati s spoštovanjem in dostojanstvom,« je sporočil Biden.

Predsednica organizacije Judicial Crisis Network Carrie Severino, ki je nekoč delala za sodnika Thomasa, je sporočila, da bi bil pokojni konservativni vrhovni sodnik Antonin Scalia zelo razočaran nad svojim naslednikom Gorshuchom, ki je sprejel odločitev za pomiritev kampusov univerz in uredniških odborov časopisov. »To ni sojenje, to je sprejemanje zakonov in surov udarec ustavnemu sistemu,« je sporočila.

Sodnik Samuel Alito je menil, da kongresniki ob sprejemanju zakona niso imeli v mislih istospolnih oseb, Brett Kavanaugh pa, da bi moral besedilo zakona natančneje opredeliti kongres, ne pa da mora to storiti sodišče.

Gorsuch je sicer zapisal, da tvorci zakona iz leta 1964 ob prepovedi spolne diskriminacije niso imeli v mislih pravic homoseksualcev, a je besedilo zakona po njegovem tako, da ponuja le en možen odgovor - do njegove zaščite so upravičene vse osebe.

Zaščita za okoli milijon transspolnih oseb

V ZDA je okrog milijon transspolnih oseb, ki uživajo zaščito pred diskriminacijo na delovnem mestu le v 22 državah. Po odločitvi vrhovnega sodišča bodo zaščiteni povsod. Gorsuch je sicer poudaril, da njihova odločitev ne pokriva verskih organizacij.

Odločitev sodišča je pomembna, ker je argumente v korist delodajalcev, ki so odpustili transspolne in istospolne osebe, dalo več različnih verskih in drugih konservativnih organizacij, v podporo transspolnim osebam pa se je med drugim izreklo več kot 200 velikih korporacij. Trumpova vlada je podpirala ohranitev pravice do diskriminacije.

Sodišče je odločalo v primeru homoseksualnega moškega iz Georgie, ki je dobro opravljal svoje delo koordinatorja socialnih služb za otroke, vendar pa je bil odpuščen zaradi svoje spolne usmerjenosti. Drugi primer je bil primer sedaj že pokojne Aimee Stevens, ki je izgubila službo zaradi spremembe spola.