"Gre za nepredvidljiv, divji virus, ki nas lahko preseneti kadarkoli," je povedala predstavnica ministrstva za zdravje in priznala, da jim je bilo izjemno težko znova objaviti trimestno številko. Državljanke in državljane je pozvala, naj upoštevajo navodila zdravstvenih oblasti.

V Iranu so več kot 100 umrlih bolnikov s covidom-19 pred današnjim dnem nazadnje zabeležili 13. aprila, ko so našteli 111 smrtnih žrtev.

Skupno število okuženih je medtem preseglo 187.000, samo v zadnjem dnevu so jih našteli 2472. Nekaj več kot 148.000 jih je po bolezni okrevalo.

Tako v Iranu kot v tujini se sicer pojavljajo številni dvomi o verodostojnosti uradnih podatkov o številu umrlih bolnikov s covidom-19. Mnogi ocenjujejo, da bi utegnilo to število biti bistveno višje.

O prvih primerih okužb so sicer februarja poročali iz šiitskega svetega mesta Kom. Vse od tedaj pa se Iran le s težavo spopada s tem smrtonosnim virusom. Iranski predsednik Hasan Rohani je v soboto ocenil, da državljani omejitvenih ukrepov ne upoštevajo v zadostni meri. V začetku aprila so te sicer začeli postopoma začeli odpravljati, da bi ublažili posledice za gospodarstvo.

Uradni podatki kažejo na trend ponovnega naraščanja števila primerov, vendar pa vlada to pripisuje povečanemu obsegu testiranj in ne realnemu poslabšanju razmer.

Na Kitajskem največ novih okužb s koronavirusom od aprila

Na Kitajskem so danes potrdili 52 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od aprila. V državi, kjer se je v začetku leta začela pandemija, so sicer širjenje bolezni v pretežni meri spravili pod nadzor, a sedaj narašča zaskrbljenost pred novim izbruhom, ki je povezan s tržnico mesa ter sadja in zelenjave na jugu Pekinga.

Glede na navedbe zdravstvenih oblasti so 36 novih primerov zabeležili v prestolnici, še dva pa v bližnji provinci Liaoning, a naj bi bila prav tako povezana s primeri iz Pekinga. Preostalih 19 novih okužb naj bi bilo vnešenih iz tujine.

Zaskrbljenost na Kitajskem narašča, odkar so pred nekaj dnevi dnevi v Pekingu potrdili prve primere okužbe po dveh mesecih, od katerih so bili številni povezani s tržnico Xinfadi. V soboto so povezave z njo potrdili tudi pri številnih novih potrjenih primerih.

Tržnica Xinfadi je največja v Pekingu in se razprostira na površini 112 hektarjev. V celoti jo bodo razkužili in testirali skupno okrog 10.000 zaposlenih in trgovcev in zaposlenih.

Tržnica je zaprta, mestne oblasti pa so odredile karanteno za 11 četrti v pekinškem okrožju Fengtai. Zaprli so devet bližnjih šol in vrtcev, preložili pa so tudi vrnitev otrok v osnovne šole po mestu. Odpovedali so tudi vse športne prireditve. Narašča tudi zaskrbljenost glede varnosti verige oskrbe s hrano, zaradi česar so zaprli še nekaj tržnic v mestu.

Vsega skupaj so doslej na Kitajskem potrdili 83.132 primerov okužbe z novim koronavirusom, 4634 ljudi je umrlo.

V New Delhiju bodo v bolnišnice za covid-19 preuredili 500 železniških vagonov

V indijski prestolnici New Delhi zaradi drastičnega povečanja števila okužb z novim koronavirusom načrtujejo znatno okrepitev testiranj na ogroženih območjih. Za obravnavo bolnikov s covidom-19 bodo v začasne bolnišnice preuredili tudi 500 železniških vagonov in na ta način zagotovili 8000 dodatnih postelj.

Število okužb z novim koronavirusom v indijski prestolnici se je v drastično zvišalo. Samo v zadnjih dveh dneh je število okuženih naraslo za več kot 2000 dnevno, skupno so doslej našteli skoraj 39.000 primerov okužb in 1271 mrtvih. Zaradi hitrega širjenja virusa bi po izračunih lokalnih oblasti do sredine julija število okuženih lahko naraslo na vsaj pol milijona.

Soočanje s zdravstveno krizo sta na srečanju obravnavala tudi indijski notranji minister Anit Shah in vodja zveznega ozemlja Delhi Arvind Kejriwal. Vrstijo se namreč medijska poročila o vprašljivi obravnavi bolnikov v bolnišnicah in neprimernem ravnanju s trupli v krematorijih.

Shah je po srečanju na Twitterju navedel, da bo vlada skušala prestolnici zagotoviti vso opremo za boj proti epidemiji, vključno z ventilatorji in kisikovimi jeklenkami. Da bi zagotovili dodatne postelje, pa bodo v začasne bolnišnice preoblikovali tudi 500 železniških vagonov. Na ta način bodo po navedbah Shaha zagotovili dodatnih 8000 postelj.

V enem tednu naj bi za trikrat povečali tudi število testiranj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju britanskega BBC je Indija v nedeljo zabeležila najvišje povečanje okužb z novim koronavirusom v enem dnevu doslej - potrdili so 11.929 novih primerov. Skupno število okuženih je preseglo 300.000, kar Indijo uvršča na četrto mesto med državami z največ okužbami z novim koronavirusom.