Voditelji EU morajo po Contejevih besedah "pokazati, da razumejo, da gre za branjenje skupnih interesov". "Doživljamo šok, kot ga še ni bilo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Ta trenutek moramo izkoristiti, da krizo preoblikujemo v priložnost za odstranitev vseh ovir, ki so zavirale državo v zadnjih 20 letih," je poudaril. Strinjal se je s predsednico Evropske komisije, da "si ne smemo dovoliti, da bi se vrnili na status quo pred krizo".

Von der Leynova je ob tem italijanske oblasti pozvala k reformam. "Medtem ko vlagamo za oblikovanje gospodarstva prihodnosti, moramo delati tudi na ambicioznih reformah - da bi zagotovili, da bodo investicije izpolnile pričakovanja in potrebe državljanov," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Med drugim se je zavzela za ukrepe proti vplivu organiziranega kriminala na javni sektor in zmanjšanje birokracije. Izpostavila je tudi visoko brezposelnost med ženskami in mladimi.

Tako se je začela večdnevna konferenca o ponovnem gospodarskem zagonu Italije po epidemiji covida-19, ki jo gosti Conte. Konference se udeležujejo še predsednica komisije von der Leynova, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, voditeljica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva in predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

V prihodnjih dneh bodo na pogovorih sodelovali še udeleženci iz Italije, med drugim sindikati in podjetniška združenja. Conte je povabil tudi predstavnike opozicije, a je vodja največje opozicijske stranke Liga Matteo Salvini sodelovanje zavrnil.

Italija velja z več kot 34.000 smrtnimi žrtvam koronavirusne bolezni velja za eno najhuje prizadetih držav na svetu. Pandemija pa je močno prizadela tudi njeno gospodarstvo, ki se bo po najbolj optimističnih napovedih letos skrčilo za najmanj 8,3 odstotka.

Evropska komisija je konec maja predlagala sveženj za okrevanje v pomoč članicam EU pri spopadanju z izzivi pandemije v vrednosti 750 milijard evrov. 500 milijard bo v skladu s predlogom, o katerem pogajanja še potekajo, namenjenih za nepovratna sredstva, 250 milijard pa za posojila. Italija naj bi prejela okoli 172 milijard evrov, kar je največ med vsemi članicami EU.