Na petkovem sicer miroljubnem protestu v središču Ljubljane je izbruhnil nasilni incident med protestniki in policijo. Protestniki so podobno kot pred tednom dni v nebo nad parlamentom odvrgli jato papirnatih letal v izraz upora proti militarizaciji. Nekaj protestnikov je nato preskočilo ograjo in začelo pobirati papirnata letala, ki so obležala na tleh. Policisti so protestnike skušali prijeti, protestniki pa so se temu upirali in skušali priti nazaj za ograjo. Sledilo je vlečenje protestnikov po tleh oziroma pritiskanje ob tla, kar je množica pospremila z glasnimi vzkliki »Policija, represija!« in »Lopovi!«. Ko so policisti protestnike, ki so preskočili ograjo, obvladali, so jih odpeljali s prizorišča.

Sporni prijemi policistov

Eden izmed prijetih protestnikov režiser Jaša Jenull je opozoril, da so policiji povedali, da želijo le pobrati papirnata letala, ki so pristala na tleh. Policija pa se je, kot pravi, na njihovo dejanje odzvala povsem nesorazmerno. »Odvlekli so nas in nas nepotrebno nasilno zadrževali. Meni so na primer več minut zvijali roko, kljub temu da sem jih prosil, da me pustijo,« je Jenull opisal dogajanje. Eden izmed drugih pridržanih protestnikov je opozoril, da ga je policist večkrat udaril s čelado po glavi. Jenull je sicer naslednji dan na facebooku poudaril, da večina policistov svoje delo opravlja korektno, a da to »ne opravičuje uporabe policije za represijo protestov in sadističnega znašanja določenih posameznikov«.

Incident je zaostril tudi odnose znotraj protestniškega gibanja. Poleg številnih izrazov solidarnosti s prijetimi protestniki in opozoril o represiji je bilo namreč nemalo tudi takih, ki so tako na samem prizorišču kot pozneje na družbenih obrežjih opozarjali, da so protestniki nasedli provokacijam oblasti in po nepotrebnem izzivali policiste.

Pridržali sedem ljudi

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da je bilo zaradi incidenta sedem oseb prijetih in pripeljanih na policijsko postajo. Vsem so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve 22. člena zakona o varstvu javnega reda in miru. »Okoli 20. ure je več protestnikov preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset protestnikov pa jo je začelo podirati. Pri tem niso upoštevali ukazov policistov, da s kršitvijo prenehajo,« so na policiji zapisali v sporočilu za javnost.

Petkovi kolesarski protesti v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji trajajo od začetka maja, že konec marca pa so se začeli z izražanjem nezadovoljstva na balkonih. V dobrih dveh mesecih so bile številnim protestnikom izrečene globe zaradi različnih miroljubnih načinov izražanja upora, denimo pisanja s kredo po asfaltu.