Odlomki iz knjige, ki še ni izšla, so sprožili pravo ogorčenje nad Boltonom in pozive k bojkotu knjige na levici, ki je kritična do Trumpa. Boltona obtožujejo, da je bil tiho v času impeachmenta v začetku leta, da bi pikantne podrobnosti prihranil za svojo knjigo za večji zaslužek.

Bolton se je upiral pozivu na zaslišanje v predstavniškem domu, kasneje pa dejal, da se bo odzval morebitnemu pozivu na zaslišanje v senatu. Zavedal se je, da ga republikanska večina, ki si je prizadevala le za hitro Trumpovo oprostitev nikoli ne bo poklicala.

Knjiga z naslovom: "Soba, kjer se je zgodilo: Spomini iz Bele hiše" naj bi izšla 23. junija, kljub prizadevanjem Bele hiše, da bi izid preprečila. Bolton v knjigi razkriva podrobnosti Trumpovega obnašanja v Beli hiši s predsednikovimi citati in izjavami državnih uradnikov. Knjigo pričakujejo tudi v tujini, saj naj bi Bolton podobno obnašanje kot z Ukrajino razkril tudi glede drugih držav. Trump je izsiljeval Ukrajino, da mu v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči razglasi preiskavo demokratskega predsedniškega kandidata Jospeha Bidna. Demokratska večina v predstavniškem domu je zaradi tega sprožila ustavno obtožbo, ki jo je zatrla republikanska večina v senatu.

Prekrškov za ustavno obtožbo za zvrhan koš

Bolton je knjigo napisal na podlagi zapiskov, ki jih je delal sproti na vsakem sestanku in srečanju s Trumpom. Ob odhodu iz Bele hiše jih je odnesel s seboj. Boltonova osrednja teza je, da je bil Trump pripravljen storiti vse samo za ponovno izvolitev, ne glede na nacionalne interese ZDA. Prekrškov za ustavno obtožbo naj bi bilo za zvrhan koš. "Takrat, ko ga je država najbolj potrebovala, se je odločil, da bo raje prodal knjigo. Ni razmišljal o tem, ali naj spregovori, ampak o tem ali naj s tem kaj zasluži. To ni ravno profil poguma," je izjavil demokratski član odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu kongresa Mike Quigley.

"John, rotili smo te, da pričaš med ustavno obtožbo. Do zadnjega trenutka smo poskusili vse, a si nas vztrajno zavračal. Sedaj pa naj se nam smiliš in naj kupimo tvojo knjigo? Mislim, da ne," pa je dejal vodilni pravnik odbora za pravosodje Norm Eisen. Tudi Quigley svetuje ljudem, naj si knjigo raje izposodijo, ko bo v knjižnici.