Pridružite se, prvi mesec samo 1 eur
Do nadevanih oliv med možgansko operacijo
Dnevnik.si
  • Slovenija
  • Svet
  • Posel
    • Poslovne novice
    • Zaposlitve in kariera
    • Borzni komentar
    • Trg delnic
    • Trg obveznic
    • Indeksi in svežnji
    • Valute
    • Bitcoin
  • Šport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Kolesarstvo
    • Hokej na ledu
    • Rokomet
    • Skoki
    • Tenis
    • Ostali športi
    • Rekreacija
    • Planinstvo
    • Igralec kroga
    • Dnevnikova stava
    • Luka Dončić
  • Kultura
    • Glasba
    • Knjiga
    • Oder
    • Film
    • Vizualna umetnost
    • Arhitektura
    • Oblikovanje
    • Mediji
    • Splošno
    • Iz karantene
  • Magazin
    • Aktualno
    • Znanost in tehnologija
    • Kulinarika
    • Moj dom
    • Svet vozil
    • Prosti čas
    • Estrada
    • Zdravje
    • Slovenci po svetu
  • Kronika
  • Lokalno
    • Ljubljana
    • Štajerska, Koroška in Prekmurje
    • Primorska
    • Gorenjska
    • Osrednja Slovenija
    • Dolenjska in Bela krajina
    • Zasavje in Posavje
  • Mnenja
    • Kolumne
    • Odprta stran
    • Komentarji
  • Objektiv
    • Komentarji
    • Intervjuji
  • Nedeljski
  • Gazela
  • Nika
  • Moj dom
    • Notranja oprema
    • Ideje za dom
    • Arhitektura
    • Vrt in okolica
    • Gradnja in prenova
    • Energija
    • Varnost
    • Uporabno
    • Vprašajte strokovnjaka
Ljudje v Objektivu

Do nadevanih oliv med možgansko operacijo

»Olive all’Ascolana« je bila odločitev nevrokirurga Roberta Trignanija, ko se je pripravljal na operacijo možganskega tumorja pri 60-letni pacientki v anconski kliniki Riuniti. Po več kot šestdesetih podobnih operacijah je zanj izbira, kaj naj pacient počne med posegom pri polni zavesti, praktično rutinska. Opravilo se mora voditi iz možganskega dela, v katerem izvaja poseg, zato je to včasih gledanje risank, drugič tiho prepevanje in naslednjič, če pacient to seveda obvlada, igranje kakšnega inštrumenta. Tumor je tokrat ogrožal reženj, ki med drugim skrbi za levo stran telesa in spretnost prstov, in kaj je v pokrajini Marke italijanski gospodinji v zrelih letih bolj domače, kot tamkajšnja specialiteta iz oliv, napolnjenih z mesom in sirom? Celotna kirurška ekipa je štela 11 ljudi, operacija je trajala poltretjo uro, pacientka pa je v zanjo odločilni uri za spremljanje vpliva operacije na delovanje možganov napolnila 90 oliv in zraven še odgovarjala na Trignanijeva vprašanja, saj je šlo tudi za poseg v bližini centra za govor, ter mu zrecitirala nekaj svojih receptov. Nevrokirurgova metoda operiranja budnih pacientov seveda potrebuje posebno psihološko pripravo, tako da se pacient ob posegu počuti čim bolj sproščenega, operaciji pa prisostvuje tudi psiholog.

Dejan Kovač
13. junij 2020 05:30 13. junij 2020 5:30
Predviden čas branja: 1 min
Iz tiskane edicije
Ljudje v Objektivu
Dejan Kovač
13. junij 2020 05:30
13. junij 2020 5:30
Predviden čas branja: 1 min
Iz tiskane edicije

NAJNOVEJŠE

    Vse objave
    Pacientka je v eni uri, kolikor je trajala operacija, napolnila 90 oliv.

    Pacientka je v eni uri, kolikor je trajala operacija, napolnila 90 oliv.

    ljudje v Objektivu Italija operacija tumor nevrokirurg

    Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno v skladu z določili uporabe in citiranja vsebin.

    Dnevnik.siDružba medijskih vsebin, d.d.
      • DRUŽBA

      • Predstavitev
      • Vodstvo
      • Dosežki
      • Sporočila za javnost
      • OGLAŠEVANJE

      • Spletni oglasi
      • Tiskani oglasi
      • Scena
      • Osmrtnice
      • Mali oglasi
      • EDICIJE

      • Dnevnik
      • Nedeljski dnevnik
      • Razvedrilo
      • Naročanje edicij
      • Digitalni paketi
      • PROJEKTI

      • Gazela
      • Zlata nit
      • POGOJI

      • Naročniški
      • Akcije in nagradne igre
      • Spletno mesto
      • Piškoti
      • Avtorske pravice
      • Volilna kampanja
      • Zasebnost