Eden takšnih prirediteljev je društvo Veseli dihurčki (Dirty Skunks), ki deluje v javnem interesu ter organizira različne alternativne koncerte, predvsem v Ljubljani, in sicer od Orto bara prek Metelkove do Kina Šiške, občasno tudi v Kranju. Letno pripravijo med 50 in 60 koncertov, tik pred krizo pa so začeli vzgajati tudi mlade, bodoče organizacijske kadre.

Njegov tajnik Črt Batagelj je za STA povedal, da jim je v zadnjih dveh mesecih in pol odpadlo 15 koncertov, večinoma tuje produkcije, ki so jo imeli najavljene aprila in maja. Za produkcijo tujih bendov, preden ti nastopijo v Sloveniji, potrebujejo okrog devet mesecev, od priprave dogovorov do promocije in izpolnitve njihovih zahtev. Da se finančno izide, pa so vezani na njihove turneje po Evropi. Te so njihovi agenti prestavili na prihodnje leto.

Kot je povedal Batagelj, bi se kot organizatorji težko obdržali nad vodo, če ne bi imeli rezerv. Kot društvo sicer dobivajo nekaj sredstev od razpisov: »Prek Mestne občine Ljubljana smo dobili želeni znesek brez težav, medtem ko je bilo ministrstvo za kulturo do zdaj zelo tiho, tako da ne vemo, ali bomo od njih dobili kakšne finance ali ne. Marca in aprila smo zaradi promocije, vračanja vstopnic in ostalega izgubili okrog 8000 evrov, kar je približno deset odstotkov našega letnega dohodka.«

Zdaj se bodo osredotočili na prizorišča na prostem in na domače izvajalce. Za prvi koncert napovedujejo domači skupini Gužva v bajt in Gliste 25. junija na letnem vrtu Gala hale. Bo pa po Batageljevih besedah veliko odvisno tudi od omejitev števila ljudi, ki se sicer s ponedeljkom s trenutnih 200 dviga na število 500.

Ob tem Batagelj upa, da vmes ne bo propadel kateri od klubov, kot je Orto bar, ki je pred kakšnim letom že imel finančne težave. Letos je moral zaradi krize na jesen prestaviti spomladanski Orto fest, pri katerem so prav tako odpadle vse tuje zasedbe.

Kurnik: Imamo že močan občutek, da delamo nekaj narobe

»Trenutna situacija ne kliče najbolj po izpostavljanju kulturnega programa, ki je načeloma bolj prezrt kot ne, in imamo že močan občutek, da delamo nekaj narobe,« je za STA ocenil Iztok Kurnik iz Centra slovanskih kultur France Prešeren na Karunovi. Kot je povedal, so po pogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) preverili in ob upoštevanju vseh priporočil tudi začeli izvajati kulturni program.

»NIJZ dogodkov ne prepoveduje, a jih ne priporoča. Seveda se izvajalci sami odločajo za samo izvedbo in upoštevanje navodil,« je dodal Kurnik. Za koncerte in tudi druge dogodke jih trenutno »rešuje« zunanje dvorišče, kjer bodo po načrtih izvedli tudi avgustovski Trnovfest.

Drugačno situacijo pa imajo denimo v mladinskem centru Klub Jedro v Medvodah, kjer ne razpolagajo z zunanjimi prostori. Rok Tomšič, vodja mladinskih programov v javnem zavodu Sotočje Medvode, pod katerega sodi objekt, je povedal, da so jim marca odpadli trije dogodki, vezani na glasbeni natečaj Bitka bendov za neuveljavljene skupine. Prestavili so jih na jesen, prav tako enega od dveh aprilskih koncertov alternativne glasbe, razen benda s Slovaške, ki ga zdaj ne bodo gostili.

Bodo pa prvi dogodek po epidemiji izvedli nocoj. Za kabare Glam Night: Evrovizija so glede na trenutne omejitve števila ljudi in razdalje pripravili 50 sedišč, saj je po Tomšičevih besedah treba upoštevati tudi nastopajoče, teh pa je, skupaj z njihovimi gosti, okrog 25.

»To bo testno, potem imamo počitnice, septembra pa naj bi začeli z Bitko bendov, ki smo jo načrtovali marca. Nato imamo oktobra še dva koncerta, novembra pa upamo, da nam bo uspelo izpeljati Svarunovo noč, ki je pravzaprav največji koncert v Klubu Jedro. Dvorana sprejme 350 ljudi, če stojijo. Na Svarunovi noči se približamo tej številki,« je povedal Tomšič.