Združeno kraljestvo je doslej za januar napovedovalo nadzor nad uvozom, a ministri naj bi sedaj v luči učinka, ki ga ima na podjetja epidemija covida-19, priznali smiselnost pragmatizma in fleksibilnosti na tem področju. Na ta način naj bi se podjetja lažje privadila na spremembe, navedbe vladnega vira navaja tudi BBC.

Medtem ko je še v začetku leta za brexit pristojen minister Michael Gove utemeljeval, da je nadzor uvoza nujen zaradi varnosti meja in pobiranja ustreznih davkov, bo sedaj po poročanju FT vlada v pristaniščih, kot je Dover, uvedla »blažji režim« ne glede na to, ali bo London z Brusljem dosegel dogovor ali ne.

Združeno kraljestvo je s koncem januarja zapustilo Evropsko unijo, a do konca leta še traja t. i. prehodno obdobje. Trenutno potekajo pogajanja o prihodnjih odnosih po njegovem izteku, ki so se znašla v slepi ulici.

Kljub temu naj bi britanska vlada v kratkem uradno potrdila, da ne bo zaprosila za podaljšanje prehodnega obdobja. Obenem je po pisanju FT in BBC kmalu pričakovati uradno naznanilo glede začasnega odloga uvedbe popolnega nadzora na meji.

Predlog sicer velja zgolj za uvoženo blago iz EU v Veliko Britanijo, medtem ko o nadzoru nad blagom, uvoženim iz Velike Britanije v EU odloča Bruselj.