Med prijetimi so direktor termoelektrarne Pavel Smirnov in dva inženirja, ki jih preiskovalci sumijo kršitve pravil za zaščito okolja. Če bodo obsojeni, jim grozi do pet let zapora.

Gorivo je iz termoelektrarne v mestu Norilsk izteklo, ker se je začela potapljati podporna struktura rezervoarja. V podjetju Norilsk Nickel, katerega hčerinsko podjetje NTEK je lastnik elektrarne, navajajo, da podporni stebri stojijo na permafrostu, ki pa se zaradi nadpovprečno visokih temperatur tali.

Preiskovalci so v sredo sporočili, da je bil rezervoar leta 2018 potreben velikega popravila, a naj bi ga osumljenci še naprej uporabljali, pri čemer da je šlo kršitev pravil varnosti. »Posledično se je zgodila nesreča,« so zapisali v izjavi.

Norilsk Nickel medtem trdi, da je bil leta 1985 zgrajen rezervoar leta 2017 in 2018 deležen popravila, po katerem naj bi prestal varnostno preverjanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razlitje goriva, ki je steklo v zemljo in bližnjo reko, je po navedbah okoljevarstvenikov največje na območju Arktike doslej. V obsežni operaciji čiščenja sodeluje skoraj 700 ljudi.

Delavci med drugim uporabljajo plavajoče prepreke za zajezitev širjenja madeža na površju reke Ambarnaje, od koder nato gorivo črpajo v rezervoarje na nabrežju. To naj bi trajalo še vsaj deset dni, meni Viktor Bronikov prvi mož podjetja Transneft, ki sodeluje pri čiščenju.

Preden bodo reko in obsežno okoliško območje, pretežno poraščeno s travo, popolnoma očistili, bi po njegovih besedah lahko trajalo še več let. Po koncu prve, "mehanske" stopnje čiščenja, bodo nastopile druge metode, s katerimi bodo odstranili preostalo gorivo ali ga razgradili, je dejal.

Čeprav se razmere na območju v splošnem stabilizirajo, sodelujoči v čiščenju že poročajo o vplivih izlitja na lokalni ekosistem. Med drugi so opazili mrtve živali, za katere je bilo izlitje usodno, še piše AFP.