Sila nenavadnemu dogodku so bili priča vozniki, ki so se v ponedeljek ponoči, dobro uro pred polnočjo, vozili po štajerski avtocesti v smeri proti Mariboru. Med avtocestnima odsekoma Lopata in Celje center je namreč sem in tja tekal bik, ki se ni ustavil, nihče pa si ga kar tako, na lastno pest, tudi ni drznil ujeti. Njegovo gibanje so poskušali z avtomobili vsaj omejiti tudi policisti, a jim to ni uspelo.

»Ker je bil zelo agresiven, s tekanjem pa je ogrožal varnost v cestnem prometu in s tem tudi življenja nič hudega slutečih voznikov, je bil eden od policistov prisiljen bika ustreliti. Pri tem ni bilo ogroženo življenje drugih udeležencev cestnega prometa,« je danes popoldne s Policijske uprave Celje sporočila Milena Trbulin.

Kot je še zapisala, so bili že malo pred 23. uro obveščeni o tem, da je z bližnje kmetije pobegnilo okoli 20 bikov, ki so podrli ograjo in se razbežali. Skoraj vse je lastniku, s pomočjo sosedov, uspelo ujeti, eden pa se je izmuznil in stekel proti avtocesti. Policisti preiskujejo tudi odgovornost lastnika.

Ušel skozi luknjo v ograji

A kot nam je povedal kmet Jože Jezernik, lastnik pobeglih bikov, se to verjetno sploh ne bi zgodilo, če bi bila ob avtocesti nameščena ustrezna mreža. A te že nekaj let ni. »Vse od takrat, ko so delali novo protihrupno ograjo, te mreže ni. Če bi bila, bi bika verjetno ustavila,« nam je povedal Jezernik, ki ne ve natančno, kaj se je sploh zgodilo, da so biki v ogradi podivjali, čeprav se dobro zaveda, da so to sila nepredvidljive živali. »Še pet minut pred tem sem bil pri njih in je bilo vse mirno. Potem pa so se nenadoma stepli, vrata so pri tem popustila in ucvrli so jo proti avtocesti. Seveda sem takoj stekel za njimi in vsi, razen enega, so mi mirno sledili nazaj. Eden pa se je izmuznil in zataval na avtocesto,« nam je dejal Jezernik, ki bike redi že desetletja. In je enkrat že imel težave z enim od njih, ko jih je nalagal na tovorno vozilo, da bi jih odpeljal v klavnico. Si je pa oddahnil, ko so mu policisti sporočili, da so bika ustrelili. Predvsem zato, ker bi se lahko njegov beg končal tudi precej drugače, morda celo tragično za kakšnega voznika.

Kako to, da so biki pobegnili iz ograde? »Vrata so bila ustrezno narejena. Celo dvojna so bila, ena tudi s protivetrno zaščito. Kriminalisti pa so bili pri meni do treh zjutraj, premerili ogrado križem in počez ter jo tudi fotografirali, kot da mi bodo postavili novo,« se je pridušal. Kot smo še izvedeli, je bik po avtocesti tekel vsaj kakšen kilometer, preden je obležal pod streli.

Bike smo že lovili…

Sicer pa nesreče, v katere so vpleteni biki, na naših cestah niso tako redke. Pred dvema letoma so pobeglega bika na polju ob Mengeški cesti v Trzinu lovili gasilci in policisti ter ga živega in brez poškodb predali lastniku. Januarja pred dvema letoma so iz hleva v Novi vasi pri Markovcih pobegnili štirje biki. Tudi takrat je bike iskalo več gasilcev, a so ulovili le enega, preostali so ostali na prostosti. Prav tako so maja lani bika lovili po soboških ulicah. Še večkrat pa se zgodijo prometne nesreče, v katerih so udeležena vozila za prevoz živine. Ena takih se je primerila konec marca letos na primorski avtocesti med razcepom Nanos in Razdrtim. Tovornjak, ki je prevažal 30 glav govedi, se je prevrnil in prebil zaščitno ograjo. Pri tem sta se poškodovala tako voznik kot njegov sopotnik, prav tako je bilo poškodovanih več živali, en bik pa je poginil.