V Beogradu je včeraj proti večeru v zgolj treh urah padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Srbski mediji poročajo o kolapsu mesta: voda je zalila številne podvoze in podhode, poplavila več deset ulic in odnašala vse pred seboj. »Ljudje, avtomobili, zabojniki ... vse je plavalo,« pripoveduje neimenovan Beograjčan. Voda je zalila ceste v času, ko so se mnogi vračali iz službe, zato je bilo na ulicah veliko avtomobilov. Že običajne padavine v mestih običajno povzročijo prometni kolaps, včeraj pa so se beograjski vozniki poleg naraščajoče vode soočali še z nedelujočimi semaforji. Še posebej hudo je bilo v četrtih Slavija in Autokomanda, kjer je bilo ponekod na ulicah tudi meter in več vode. »Autokomanda je videti kot jezero,« je zapisal nek uporabnik twitterja. Neprevozna je bila tudi avtocesta proti Nišu. »V nekem trenutku je bila avtocesta kot reka,« piše srbski portal objektiv.rs. Več predelov srbske prestolnice je zajela tema, saj je odpovedala javna razsvetljava.

Če je ulice srbske prestolnice poplavila voda, so fotografije in posnetki preplavili družbena omrežja. Številne objave pričajo o veliki materialni škodi, ki jo bodo lahko zares ocenili šele, ko se razmere umirijo. Razmere so se sicer (začasno) začele umirjati že včeraj zvečer, a Beograjčane skrbi vremenska napoved, ki za prihodnje dni napoveduje podobno vreme. Meteorologi so izdali oranžno opozorilo. Ne celotnem območju Srbije pričakujejo nestabilno vreme z možnimi lokalnimi nalivi in nevihtami.

Ne Beograd na vodi, ampak pod vodo

Na družbenih omrežjih so se poleg mnogih videoposnetkov in fotografij pojavili tudi ključniki #beogradnavodi, ki namigujejo na dolgoletne sanje Srbov o modernizaciji prestolnice, o »Beogradu na vodi«. Sanje o megalomanskem projektu, ki bo močno spremenil podobo Beograda, se vlečejo že desetletja. Pravzaprav je bila transformacija teh visokoletečih sanj v resničnost ena od glavnih predvolilnih obljub sedanjega predsednika Aleksanda Vučića, preden je leta 2014 postal predsednik vlade. Od položitve temeljnega kamna leta 2015 dalje se je datum dokončanja projekta večkrat zavlekel v nedoločljivo prihodnost. Z mnogimi polemikami obremenjen projekt je zaznamovala tudi smrt dveh gradbenih delavcev septembra 2018.

S projektom bodo stari del Beograda raztegnili vse do Savine struge. Na območju, kjer bi se naj po projekcijah bohotili moderni, v steklo oblečeni stanovanjsko-poslovni nebotičniki, so nekoč stali železniška in avtobusna postaja ter gruča razpadajočih in zapuščenih stavb. Nič kaj ugleden predel Beograda bi naj postal srbska različica Manhattna s pomočjo arabskega denarja. Tri milijarde evrov vreden projekt Beograd na vodi namreč nastaja kot večinska investicija dubajskega podjetja Eager Hills.