Upravno sodišče je razveljavilo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je družbi United Media, hčerinski družbi United Group, leta 2018 naložila, da mora zaradi kršenja pravil konkurence v Sloveniji prodati televizijske programe Sportklub. AVK mora zdaj postopek ponoviti.

Spomnimo: Omenjeni postopek je varuh konkurence začel že leta 2013. Tedaj je podjetje, imenovano Adria Media, kupilo stoodstotni delež družbe United Media Distribution (tedaj IKO Balkan), ki je izdajala programe Sportklub; to so SK1, SK2, SK3, SK4, SK5, SK6, SK1 HD, SK2 HD, SK3 HD, SK HD, SK Golf, SK Golf HD in Fishing and Hunting. United Group bi moral tedaj na AVK priglasiti koncentracijo, a je to storil z enoletno zamudo. Zato je AVK sprožil postopek ugotavljanja koncentracije. Pet let po začetku tega postopka so na AVK ugotovili, da United Group ni pravočasno priglasil koncentracije, zato so družbi izrekli 3,7 milijona evrov globe. Presodili so tudi, da lastništvo teh športnih programov izkrivlja konkurenco na trgu. Zato so družbi United Group naložili odprodajo vseh 13 športnih programov. United Group se je nato pritožil na upravno sodišče in uspel.

Ključna je opredelitev trga

Upravno sodišče je ugotovilo, da AVK ni upošteval vseh okoliščin in da je družbi United Media zavrnil pravico do navajanja nekaterih pomembnih dejstev. AVK naj ne bi pravilno opredelil trga, kar pa je ključni dejavnik pri presojanju (medijske) koncentracije in odločanju o morebitnem izkrivljanju konkurence. V United Media so s sodbo zadovoljni. »Napačna opredelitev trga je privedla do napačne odločitve, zato mora AVK postopek ponoviti in sprejeti novo odločitev, ki bo temeljila na popolnem ugotovljenem dejanskem stanju,« so zapisali.

AVK se zoper to odločitev ne more pritožiti. United Media tako ostaja lastnik Sportklub programov vsaj do nove odločitve AVK, do katere pa bi lahko, glede na izkušnje iz minulih let, minila še leta.