Sedmega januarja se je na Letališki cesti v bližini nakupovalnega središča BTC odvila prava filmska akcija. Osupli mimoidoči so bili priča, kako so policisti z zakritimi obrazi skočili iz avta in prijeli moškega. S PU Ljubljana je šele nekaj dni pozneje prišla skopa informacija, da so prijeli moškega, ki je načrtoval umor dve leti starejšega someščana, s katerim je v preteklosti prišel v spor. Za kakšen spor gre, niso razložili, osumljenega pa naj bi vodilo maščevanje. K umoru naj bi napeljeval 41-letnega Ljubljančana in mu tudi priskrbel orožje. »Tudi sam si je priskrbel pištolo in 39-letno žrtev iskal po Ljubljani,« so pojasnili. Včeraj je pred sodnico Špelo Koleta prvič stopil aretirani, gre za 36-letnega Alena Žilića. Na vprašanje, ali priznava navedbe iz obtožnice, v kateri mu očitajo napeljevanje k umoru, je odgovoril kratko, a odločno: »Ne!«

25.000 evrov nagrade

Podrobnosti očitkov še niso znane, saj je bil predobravnavni narok namenjen le temu, da se obtoženi izreče o krivdi, da se dogovorijo o dokaznih predlogih in poteku sojenja. Toda v grobem: tožilstvo trdi, da naj bi Žilić znanca napeljeval k umoru Duška D., in to zato, ker ga je ob neki priložnosti v gostilni udaril po glavi. Žilić naj bi h krvavemu dejanju napeljeval Amirja O., ki je to tudi prijavil na policiji. Amir O. pravi, da mu je Žilić grozil in se ga je bal. Nanj naj bi pritiskal od decembra do aretacije.

Pred začetkom naroka, torej še pred sodno dvorano, je med obrambo in tožilstvom beseda nanesla tudi na kazen, ki bi jo slednje predlagalo za primer priznanja krivde. Ko je bilo omenjenih deset let zapora, je zagovornik pogovor takoj prekinil. Tožilka Liljana Tomič zato pred sodnico Koletovo višine kazni niti ni omenjala, češ da obtoženi kaznivega dejanja tako ali tako ne namerava priznati. Kar se je potem res zgodilo.

Obramba pravi, da Žilić ni storil nič nezakonitega in da je Amir O. na policiji in v sodni preiskavi lagal oziroma krivo pričal. V resnici naj bi prav Amir O. želel umoriti Žilića. Malo preden je Žilića ovadil, je nanj streljal pred hotelom na obrobju Ljubljane, a ga ni zadel. Obramba je predlagala tudi zaslišanje treh prič, ki naj bi se jim nato pridušal, ker mu Žilića »ni uspelo dobiti« in da ga je »za to v avtomobilskem predalu čakalo 25.000 evrov«. Zato ga je obtoženi skupaj z odvetnikom že ovadil zaradi poskusa umora.

Napad z nožem v priporu

Zagovornik je včeraj opozoril, da Žilić ni bil še nikoli kaznovan, Amir O. pa že velikokrat in da je že takoj ob prijavi na policijo zase zahteval imuniteto za vsa kazniva dejanja. »In ni jih tako malo,« je izjavil. Da naj bi za Amirjem stal nekdo tretji, ki bi si torej želel Žiliću smrt ali vsaj zapor, se je prav tako namigovalo, kdo pa naj bi to bil, odvetnik ni znal povedati poimensko. Je pa dejal, da gre nedvomno za isto osebo, ki je naročila Žilićev umor v ljubljanskem priporu. Na Povšetovi ga je namreč med deljenjem čaja z nožem napadel drug pripornik, Mehmed Mahmutović. Tega bralci Dnevnika dobro poznajo. Gre za človeka, ki je obtožen brutalnih ropov in spolnih napadov na prostitutke. Ta Žilića, ki so ga hudo poškodovanega odpeljali v bolnišnico, menda sploh ni poznal, nobenih sporov naj ne bi bilo med njima. Obramba je prepričana, da je umor naročil nekdo »od zunaj«, ista oseba, ki je pomagala Amirju O., ko je bil zaslišan v sodni preiskavi zoper Žilića. Takrat mu je bil zaradi neplačila prekrška odrejen uklonilni pripor, vendar mu za rešetke ni bilo treba, ker je nekomu telefoniral in je bila nato globa, 2400 evrov, nemudoma plačana. Obramba je včeraj predlagala sodnici, naj ugotovi plačnika.

Amir O. je policiji predal SMS-sporočila in določene posnetke pogovorov kot dokaz o komunikaciji med njim in Žilićem. Obramba trdi, da gre za nezakonito pridobljene dokaze, posnetki naj bi bili prirejeni in tudi snemanje na sploh naj bi bilo nezakonito. Zato je predlagala izločitev iz sodnega spisa. Sodnica bo najprej odločila, ali je predlog upravičen, potem pa se bo začelo sojenje.