V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johns Hopkins s koronavirusom okužilo 1,95 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo 110.734. Poleg New Yorka krivulja pada tudi med drugim v prestolnici Washington, Virginiji, Illinoisu, Delawaru, Alabami, Wisconsinu, Minnesoti in New Jerseyju ter Connecticutu. Število okužb pa narašča v Mississippiju, Arizoni, Floridi, Arkansasu, Utahu, Severni Dakoti, Severni in Južni Karolini ter Vermontu.

Avstrija napovedala minimalno ceno letalske vozovnice

Avstrijska vlada bo s ciljem preprečiti "socialni in okoljski damping" v domači letalski industriji vzpostavila minimalno ceno letalske vozovnice. Kot je danes razkrila avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler, vozovnica ne bo smela stati manj kot 40 evrov. Napovedala je tudi nekatere druge okolju prijazne ukrepe v letalstvu.

V Nemčiji naj bi prihodnji teden zagnali aplikacijo za sledenje okužbam

V boju proti koronavirusu bodo v Nemčiji predvidoma prihodnji teden zagnali dolgo pričakovano aplikacijo za sledenje okužbam. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je pojasnil, da bo aplikacija delovala na prostovoljni osnovi.

Spahn je dodal, da so aplikacijo razvijali dlje časa, zato da so ustregli vsem zahtevam. "Aplikacija mora biti uporabna na vseh napravah," je povedal.

Med drugim so pri razvoju aplikacije upoštevali tudi varovanje podatkov in da ne troši preveč energije. "Aplikacije, ki v nekaj urah porabi vso baterijo na telefonu, ne bo nihče uporabljal," je Spahn dejal za časnik Rheinische Post.

Delovanje aplikacije bodo predstavili prihodnji teden, ko bo tudi na voljo za namestitev na pametne naprave.

Aplikacija za sledenje naj bi pomagala pri hitrejšem zaznavanju in sledenju novim okužbam s koronavirusom.

Nove okužbe v Srbiji in BiH

V Srbiji, kjer v zadnjih dneh poročajo o povečanem številu okužb z novim koronavirusom, so v zadnjih 24 urah potrdili 73 novih okužb. Zaradi covida-19 je umrla še ena oseba. Novih 31 primerov okužbe pa so potrdili v sosednji BiH.

V Srbiji so minuli petek zabeležili pomemben skok okužb, saj so jih potrdili 96, dvakrat več kot dan pred tem. Novih 74 okužb so nato potrdili v soboto, v nedeljo 82, danes pa 73, skupno doslej 11.896.

V Veliki Britaniji covid-19 v enem dnevu zahteval najmanj življenj od marca

Veliki Britaniji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 55 ljudi, kar je najmanj od uvedbe karantene v državi 23. marca. Na Škotskem medtem drugi dan zapored koronavirusna bolezen 19 ni zahtevala nobenega življenja.

V Severni Makedoniji 127 novih okužb

V Severni Makedoniji so danes znova poročali o več kot sto primerih okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so potrdili 127 novih primerov okužbe. Umrli so še trije bolniki s covidom-19.

Podatki ministrstva za zdravje kažejo, da so večino novih okužb potrdili v prestolnici Skopje, in sicer 67. Izvedli so 702 testa na okužbo, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Od izbruha epidemije so v državi doslej potrdili 3152 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo skupno 156 ljudi. Aktivnih primerov okužbe je še 1343.

Moskovske oblasti odpravljajo karanteno v mestu

Moskovske mestne oblasti bodo v torek v ruski prestolnici odpravile karanteno, ki so jo z namenom zajezitve novega koronavirusa vzpostavile marca, je danes napovedal moskovski župan Sergej Sobjanin. Ob tem je predstavil tudi načrt rahljanja drugih ukrepov za zajezitev virusa. Državne oblasti pa so zrahljale omejitve glede odhoda Rusov v tujino.

Na Poljskem zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 12 rudnikov

Na Poljskem so zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 12 premogovnikov. Zaprti bodo predvidoma tri tedne. Poljski minister za zdravje Lukasz Szumowski je danes povedal, da bodo do ponovnega odprtja premogovnikov skušali testirati čim več zaposlenih.