Sojenje se je danes že skoraj prevesilo v sklepni del, na vrsti bi morale biti le še zaključne besede obrambe in tožilstva, ko je višja državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek nekoliko modificirala obtožnico. Kot je poudarila, trojici, in sicer nekdanjemu direktorju družbe Energetika projekt Vransko Marku Krajncu, zastopniku Janku Drči ter cestnemu pregledniku Štefanu Kuserbajnu, še vedno očita povzročitev splošne nevarnosti, ki je botrovala hudi nesreči, v kateri sta 13. septembra 2014 izgubila življenje inštruktor v centru varne vožnje na Vranskem Miha Baloh in njegova sopotnica, prav tako sodelavka AMZS, Lara Safran. Obtožnico pa je danes malenkost spremenila. Medtem ko je sprva v njej pisalo, da je Baloh s službenim vozilom AMZS zapeljal v naraslo vodo, ko je ta že spodjedla dotrajan začasni most čez Bolsko in del nabrežine, zdaj tožilka meni, da je Baloh okoli šeste ure zjutraj zapeljal na most, ko se je čezenj še prelivala voda, most pa je nato klonil pod težo (silo) avtomobila, zato ga je močan tok v hipu odnesel dolvodno v smeri proti Šentrupertu.

A če bi usodne noči cestni preglednik Kuserbajn, ki se je na mestu nesreče zadrževal dve uri prej, okoli četrte ure zjutraj, ocenil, da je stanje kritično, bi cesto zaprl z ustrezno signalizacijo in do nesreče, tako je prepričano tožilstvo, sploh ne bi prišlo.

Fazarinc močno razbremenil obtoženega

Kot zadnjo pričo je danes na sodišče obramba povabila strokovnjaka s področja poplavne varnosti Roka Fazarinca. Kot je poudaril že v svojem mnenju in je danes ponovil, je bila količina padavin kritične noči bistveno večja od predvidenih in napovedanih. Začasen most pa je bil skonstruiran za največ eno leto, a je bil v uporabi več let, zato ni bil odporen proti tovrstnim izstopajočim situacijam. Koncesionar pa je na njem in ob njem vzdrževal stanje, kakršnega je prevzel. »Cestni preglednik nikakor ni mogel predvideti intenzitete padavin tisto noč, saj s temi podatki ni razpolagal. Te podatke zbirajo le na Arsu, a so tudi tam šele od peti uri zjutraj ugotovili, da je situacija bolj kritična, kot je sprva kazalo, zato so tudi šele takrat rumeno opozorilo spremenili v oranžno,« je dejal Fazarinc. In dodal, da je bilo leto 2014 nasploh izjemno pestro, kar se tiče padavin, zato se je šele takrat zganila tudi država, ki je odtlej namenjala več denarja za vzdrževanje vodotokov. »Skratka, od nadzornika bi bilo iluzorno pričakovati, da bi predvidel kritično situacijo,« je sklenil Fazarinc.

Sodnica bo sodbo razglasila čez teden dni.