Proces je bil s 13. januarja prestavljen na 8. junij, le en dan po 87. rojstnem dnevu Diacka, ki je že štiri leta in pol v hišnem priporu. S sodišča so v začetku leta sporočili, da potrebujejo več časa, da pregledajo pričanje Diackovega sina in soobtoženega Pape Massate Diacka, nekdanjega marketinškega svetovalca krovne svetovne atletske zveze.

Diack je obtožen jemanja in dajanja podkupnin ter organiziranja pranja denarja. Mednarodno atletsko zvezo IAAF je vodil med letoma 1999 in 2015 in jo v tem času pripeljal na najnižjo točko v njenem obstoju. V zadnjih letih je bilo že veliko sodnih preiskav njegovih spornih poslov in korupcije. To je zaprlo vrata tudi njegovemu delu v Mednarodnem olimpijskem komiteju, katerega član je bil med letoma 1999 in 2013 ter potem častni član do leta 2015.

Ruski denar za volilno kampanjo

Diack je med drugim obtožen, da je prejel 1,5 milijona evrov ruskega denarja, s katerim je financiral predvolilno tekmo, po kateri je Macky Sall leta 2012 postal predsednik Senegala, v zameno pa je Diack prikril pozitivne primere 23 ruskih atletinj in atletov. Ti so tako lahko nastopili na OI v Londonu 2012 in naslednje leto na SP v Moskvi. V teh in drugih poslih je sodeloval Diackov nekdanji pravni svetovalec Habib Cisse, ki naj bi v zameno za podkupnine sodeloval kot posrednik, prav tako pa je bil v te nečedne posle vpleten tudi nekdanji prvi mož za doping v svetovni atletiki Gabriel Dolle. Oba sta francoska državljana in naj bi tudi sodelovala v procesu na sodišču.

Tam pa ne bo Pape Massata Diacka, čeprav ga s tiralico išče tudi Interpol, saj Senegal zavrača pozive za izročitev. Glede obtožb pa so ga zaslišali novembra lani v Dakarju v ločeni senegalski preiskavi.

V času očetovega predsednikovanja atletiki naj bi obogatel v vlogi marketinškega svetovalca. Med drugim je Diack mlajši osumljen, da je za pol milijona evrov izsiljeval nekdanjo rusko maratonko Lilijo Šobuhovo, ki naj bi si s tem kupila nastop na OI 2012, saj po plačilu v javnost ni prišel njen pozitiven dopinški test. Diackov sin naj bi ob pomoči očeta dejavno sodeloval tudi pri kupovanju glasov za prireditelje več olimpijskih iger in svetovnih prvenstev.