»Tretji« del sezone 2019/20 prve slovenske nogometne lige je po treh mesecih premora vodilna Olimpija začela s tremi točkami za tretjo zaporedno zmago, za katero je na tretji medsebojni tekmi v sezoni tretjič premagala Tabor Sežana. Za nameček s 3:0, s tremi zadetki iz treh strelov v okvir gola. Kar je bil po tekmi tudi »očitek« domačega trenerja Maura Camoranesija na račun gostov, s čimer je želel povedati, da bi se rezultat kaj lahko obrnil tudi drugače.

A Olimpija, ki je imela tudi podporo navijačev, ki so se ob zaprtem stadionu zbrali za tribunami, je svoje priložnosti pač izkoristila, Tabor pa dlje od zadetih vratnice in prečke ni zmogel. Resda bi pri 0:0 lahko v 23. minuti dobil tudi enajstmetrovko, a je sodnik Mertik ni dosodil, šest minut kasneje v korist Olimpije pa. Zanesljiv izvajalec je bil Luka Menalo, ki je v 86. minuti za 3:0 tudi dokončno zapečatil usodo gostiteljev. Vmes pa je za potezo tekme z zadetkom za 2:0 z golom z več kot 25 metrov poskrbel 17-letni debitant v prvi ligi Enrik Ostrc. »Prepričal me je na treningih, na katerih kaže veliko. Glavo ima 'pošlihtano', hitro dojema stvari in je pripravljen veliko in pravilno delati,« je mladeniča pohvalil tudi trener Safet Hadžić. Mimogrede: Ostrc je, kljub črki v priimku manj, kar je po tekmi označil kot »zgodbo za kdaj drugič«, v sorodstvu z nekdanjim reprezentantom Milanom Ostercem.

Ni pomembno, kdo je kapetan

Ljubljanski trener je sicer tudi po prespani noči ob našem klicu tako kot takoj po tekmi hitel poudarjati, da bo treba v nadaljevanju prvenstva igrati bolje in napredovati. A je hkrati priznal, da je po izdatni zmagi padla prva psihološka ovira, kar bo zagotovilo nekaj prepotrebnega miru v tem tednu, ko mora moštvo skozi treninge dvigniti raven pripravljenosti in igre. »Vseeno pa se ne bi tudi na prihodnjih tekmah branil takšne učinkovitosti,« je ob tem pokomentiral tri zadetke iz treh strelov v okvir vrat, a hkrati zavrnil, da so ti posledica zgolj posamične kakovosti. »Čisto preveč se vseskozi poudarja individualna kakovost. Kdo pa bi pred tekmo rekel, da ima mladi Ostrc, ki je zabil 'evrogol', individualno kakovost? Marsikaj je treba tudi videti in se naučiti, da pride ta kakovost na površje. To je rezultat dela na treningih, na katerih delamo ogromno stvari, ki igralce naredijo boljše. Individualna kvaliteta se brusi na treningih,« je poudaril Hadžić.

Ta je tudi pohvalil nasprotnika, ki da je pod vodstvom trenerja Camoranesija pokazal trd nogomet, v slogu predstav manjših klubov iz italijanske serie A, ko se udarijo z večjimi. »V taktičnem smislu so bili izjemno pripravljeni, vidi se učinek trenerja Camoranesija in njegove izkušnje,« je še povedal Hadžić, ki izbiri Tomislava Tomića za novega kapetana ni dajal pretirane teže, češ da je to, kdo je kapetan, še najmanj pomembno. »Sem pa zadovoljen z njegovim doprinosom,« je še dodal in potrdil, da bo na Mackyja Bagnacka (tokrat ni igral zaradi kazni), za katerega so srbski mediji prepričani, da se bo po koncu sezone za pol milijona evrov preselil v Partizan, resno računal, dokler bo član Olimpije.

Celjani samozavestni

Korak (beri: zaostanek za pet točk) je z Olimpijo po zmagi z 2:0 proti zadnjeuvrščenemu Rudarju zadržalo Celje, izgubil pa ga je Aluminij, ki ga je s 3:1 v Kidričevem ugnala Mura. To pomeni, da se v soboto v Stožicah obeta derbi vodilnih klubov, pred katerim Celjani, ki so tako kot Olimpija dosegli tri zaporedne zmage, kar prekipevajo od samozavesti. Drugi ljubljanski klub Bravo pa je sinoči z 1:0 premagal Triglav.