Trump naj bi zmanjšal število ameriških vojakov v Nemčiji za 9500, trenutno jih je tam nameščenih okoli 34.500. Obenem naj bi ameriški predsednik določil, da je lahko hkrati v Nemčiji največ 25.000 vojakov, je v petek poročal Wall Street Journal ob navajanju neimenovanih vladnih virov.

Tudi nemški tednik Spiegel je poročal o zmanjšanju števila ameriških vojakov. Bela hiša naj bi že obvestila nekatere dele ameriškega kongresa, da bo Pentagon do letošnje jeseni iz Nemčije umaknil od 5000 do 15.000 vojakov. Ameriška vlada sicer o tem ni vnaprej obvestila Nemčije, kar je sicer običajno.

Nemški ministrstvi za zunanje zadeve in obrambo se na poročanje medijev nista želeli odzvati, piše nemška tiskovna agencija dpa. Podpredsednik poslanske skupine konservativne unije (CDU/CSU) Johann Wadephul pa je ocenil, da je to budnica Evropejcem, naj vzamejo usodo v svoje roke.

Tudi Bela hiša navedb medijev zaenkrat ni potrdila, Pentagon pa se ne odziva. Tiskovni predstavnik ameriškega nacionalnega varnostnega sveta John Ullyot pa je sporočil, da trenutno ni nobenih napovedi ter da Trump stalno preverja aktivnosti ameriških vojakov v tujini.

Trump je sicer v preteklosti večkrat pozval članice zveze Nato, naj izpolnijo svojo obvezo glede obrambnih izdatkov ter na tem področju kritiziral tudi Nemčijo. Že lani junija je ob obisku v Varšavi omenil, da bo ameriške vojake premestil iz Nemčije na Poljsko.

Tudi tokrat je Poljska izrazila pripravljenost, da sprejme ameriške vojake. Kot je danes sporočil premier Mateusz Morawiecki, resnično upa, da bodo ZDA nekaj vojakov, ki jih nameravajo umakniti iz Nemčije, premestile na Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.