Postojanka na turneji italijanskega zunanjega ministra po evropskih državah je bila danes tudi Ljubljana. Po včerajšnjem obisku v Berlinu se je Luigi Di Maio pred nadaljevanjem poti v Grčijo danes na povabilo slovenskega zunanjega ministra ustavil tudi pri nas. Ministra sta se uvodoma strinjala, da so odnosi med državama dobri. “Najin skupen cilj je odnose še izboljšati in okrepiti sodelovanje na sistemski ravni,” je dejal Logar. Priložnost za dvig odnosa na novo raven se sicer ponuja že čez dober mesec, ko je ob stoti obletnici požiga Narodnega doma v Trstu 13. julija predvidena njegova vrnitev. Jasnega odgovora o tem, ali bo do vrnitve zares prišlo, ministra nista podala, je pa Di Maio zagotovil, da si bo prizadeval za vrnitev do tega datuma. Izrazil je tudi prepričanje, da so manjšine bogastvo in da se bo zavzel za slovensko skupnost v Italiji. Italijanskega ministra je popoldne v predsedniški palači sprejel tudi predsednik Borut Pahor.

Logar Di Maiu ponudil optimizem

Glavna tema prvega slovensko-italijanskega srečanja v pokoronskem času je bilo vprašanje odpiranja meja. Slovenski zunanji minister je glede odpiranja meje z Italijo sledil drugim evropskim državam, kjer je za prelomni datum obveljal 15. junij. “Z optimizmom zrem v ta datum,” je mnogokrat ponovil vodja slovenske diplomacije. Poudaril je, da gre pri odpiranju meje za dvofazni postopek, v katerem najprej Nacionalni inštitut za javno zdravje državo umesti na “varno listo” in s tem prižge zeleno luč za odpiranje meje, dokončno odločitev pa nato sprejme vlada. Italijanski zunanji minister je ob tem poudaril, da je v dneh do 15. junija potrebna zelo velika previdnost in skrb za omejevanje števila okužb z novim koronavirusom.

Italijanski minister se je slovenskemu kolegu zahvalil, ker je Slovenija podprla to, kar od Evropske unije pričakuje Italija, in sicer močan sklad za pomoč gospodarstvu. Di Maio je ob tem opozoril, da je bistvenega pomena pri skladu za okrevanje hitrost.

Obljuba transparentnosti

V Italiji, kjer je med izbruhom koronavirusa šlo marsikaj narobe, se sicer ob umirjanju epidemije na vso moč trudijo privabiti tuje turiste. Medtem ko države bolj ali manj počasi in previdno odpirajo svoje meje s sosedami in posodabljajo sezname držav, iz katerih so pripravljene sprejeti turiste, je do Italijanov marsikje čutiti zadržek. Navsezadnje gre za državo, kjer se je z novim koronavirusom okužilo blizu 235.000 ljudi, za posledicami okužbe pa jih je umrlo prek 33.000. Število novih okužb sedaj že nekaj tednov upada, a kljub temu vsakodnevno beležijo okoli 300 novih potrjenih primerov, vsak dan pa zaradi koronavirusne bolezni 19 umre okoli 70 bolnikov. Po številu umrlih zaradi novega koronavirusa so na tej žalostni lestvici pred Italijo zgolj Združene države Amerike, Velika Britanija in Brazilija.

S turnejo želi italijanski zunanji minister Evropejce spodbuditi k turizmu. “Odprtje meja za turizem je ključnega pomena za gospodarstvo v obeh državah,” je dejal danes. “Italija je turistom zmožna zagotoviti varnost,” je zatrdil in zagotovil še, da Italija ne bo skrivala nobenih informacij. V zadnjem času se je v javnosti pojavilo več ugibanj, ali bi lahko meje najprej odprli za prebivalce italijanskih dežel z boljšo epidemiološko sliko, saj se ta med deželami precej razlikuje. Ministra sta se izognila direktnemu odgovoru na to vprašanje. Italija je sicer v sredo odprla svoje meje za državljane EU, Velike Britanije, Norveške in Švice, ob prihodu v Slovenijo pa morajo italijanski državljani v obvezno 14-dnevno karanteno, razen v primeru 17 izjem, med katerimi je tudi rezervacija turistične nastanitve.

Evroskeptik je obrnil ploščo

Vodja italijanske diplomacije je svoja stališča podal v nekoliko bolj umirjenem tonu, kot veje iz njegovih objav na družbenem omrežju Twitter, kjer je v zadnjem času zelo dejaven. “Zahtevamo spoštovanje. Če kdo misli, da nas lahko obravnava, kot da smo kužni, potem vedite, da tega ne bomo mirno gledali,” je tvitnil pred dnevi in dopisal, da “ima potrpljenje svojo mejo”. Na današnji novinarski konferenci se je zahvalil Logarju za optimizem glede skorajšnjega odprtja meje in ob tem izrazil hvaležnost tudi Franciji, Švici in Nemčiji. Nekdaj glasen evroskeptik je obrnil ploščo, zdaj namreč poudarja pomen Evropske unije. “Evropa mora postati kraj, ki združuje, ne pa razdeljuje. Sedaj moramo postati še bolj enotni, da se bomo lahko soočili s težavami, ki so pred nami, tako gospodarske kot zdravstvene,” je povedal. Dejal je še, da so različni kriteriji med državami neprimerni. “Diskriminacija nekaterih držav je povsem nevzdržna in nasprotuje temeljnim vrednotam EU,” je zapisal tudi na Twitterju. Diskriminacija, ki se je boji Italija, se sicer že dogaja znotraj države. V sredo so namreč po skoraj treh mesecih odpravili omejitev gibanja med deželami. Dežele turistično bogatega, a gospodarsko slabše razvitega juga so se ustrašile navala turistov s severnih dežel, kjer je epidemija udarila bistveno huje kot na jugu. Lokalne oblasti v strahu pred novimi okužbami in sesutjem že tako slabega zdravstvenega sistema grozijo z zaprtjem meja.