Številni ljudje so v rokah držali protirasistične slogane in napis Black Lives Matter (Življenja temnopoltih so pomembna). Čeprav je proteste spodbudila smrt Floyda, so na njih pozivali tudi k pravičnosti za Adamo Traoreja. Sin migranta iz Malija je pred štirimi leti umrl v priporu v predmestju Pariza.

Protestniki so se zbrali med drugim na ulicah Lyona, Lilla in Rennesa. V Parizu je policija zaradi epidemije covida-19 prepovedala proteste, vendar to ni odgnalo protestnikov. Številni so imeli na sebi zaščitne maske. Tudi drugod po Franciji je sicer še vedno prepovedano zbiranje več kot deset ljudi.

Smrt Floyda v ZDA je v Franciji spomnila na sumljivo smrt Traoreja, ki je postal simbol policijskega nasilja v Franciji. Sprožili so več preiskav vzroka smrti, med drugim je izvedenec, ki je delal za družino umrlega, ugotovil, da je umrl zaradi zadušitve, ki jo je povzročil zunanji dejavnik. Policija to zavrača.

Incident v ZDA je sprožil solidarnostne proteste po celem svetu. Med drugim se je več tisoč protestnikov danes spet zbralo v središču Berlina ter drugih nemških mestih, protesti pa potekajo tudi v Londonu in Amsterdamu.

Protesti proti rasizmu se širijo tudi po Avstriji

Innsbruck/Bregenz/Dunaj, 6. junija - Po četrtkovih in petkovih protestih proti rasizmu v avstrijski prestolnici Dunaj so proteste danes pripravili tudi v deželah Tirolska in Predarlsko. V Innsbrucku se je po podatkih policije zbralo približno 4000 protestnikov, v Bregenzu pa na začetku demonstracij nekaj sto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Protesti proti rasizmu se širijo tudi po Avstriji

Po četrtkovih in petkovih protestih proti rasizmu v avstrijski prestolnici Dunaj so proteste danes pripravili tudi v deželah Tirolska in Predarlsko. V Innsbrucku se je po podatkih policije zbralo približno 4000 protestnikov, v Bregenzu pa na začetku demonstracij nekaj sto. Protesti v obeh mestih so po navedbah policije potekali mirno.

Na Dunaju so protesti proti rasizmu potekali že v četrtek in petek. V četrtek se je v avstrijski prestolnici zbralo približno 50.000 oseb. V petek so se protestniki, bilo jih je okoli 8500, zbrali pred ameriškim veleposlaništvom na Dunaju.

V Kanadi na protestih proti rasizmu tudi Trudeau

Kanadski premier Justin Trudeau je skupaj s tisočimi protestniki v petek pokleknil na eno koleno pred kanadskim parlamentom v solidarnosti z ameriškimi protestniki, ki opozarjajo na rasizem in policijsko nasilje. Protesti proti rasizmu so potekali tudi v več drugih mestih po svetu.

To je bil redek pojav v javnosti za kanadskega premierja od začetka pandemije covida-19 in ko so se začeli protesti proti rasizmu širiti zunaj meja ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preveč Kanadčanov je strah in so zaskrbljeni, ko vidijo policijo," je dejal Trudeau na novinarski konferenci pred protestom. Nadaljeval je, da so številni Kanadčani v zadnjih tednih prepoznali, da diskriminacijo doživljajo tudi številni njihovi sodržavljani in da se mora to končati.

Kasneje se je premier udeležil protesta v Ottawi, na katerem je imel majico s protirasističnim sloganom. Skupaj z drugimi je bil v tišini osem minut in 46 sekund, to je toliko dolgo, kot je policist v Minneapolisu držal koleno na vratu Georgea Floyda, ki se je ob tem dušil in kasneje umrl.

Protesti po vsem svetu

Podobni protesti so se zvrstili tudi v drugih kanadskih mestih in državah po svetu. V Avstraliji se je danes na shodih v Sydneyju, Melbournu in drugod zbralo več deset tisoč ljudi, kljub pozivom vlade, naj zaradi novega koronavirusa raje ostanejo doma.

Protestniki so v rokah držali slogane proti rasizmu. večinoma so bili shodi mirni. Policija je edino posredovala pri enem od protestov Vsa življenja so pomembna. Tudi Avstralija je zaznamovana z rasistično preteklostjo, kjer so žrtve predvsem aborigini.

Protesti so se zvrstili tudi v Latinski Ameriki. V Mehiki se je v petek protestov pred ameriškim veleposlaništvom v prestolnici in prostori zvezne države Jalisco udeležilo več deset ljudi. Protestniki so opozarjali tudi na nenavadno smrt Giovannija Lopeza, ki je umrl v priporu dan po aretaciji.

Zaradi razgrajanja je posredovala policija. Na posnetkih, ki so zaokrožili po spletu, je bilo videti, kako sta policista brcala eno od udeleženk protesta, ki je že ležala na tleh. Županja mehiške prestolnice Clauda Scheibaum je v petek zvečer obsodilo zlorabo policistov in pozvala tožilstvo k preiskavi. Kasneje so sporočili, da so policista aretirali.

Podobne proteste v Braziliji je dodatno podžgal lokalni incident. V mestu Recife je namreč umrl deček temnopolte služkinje, ko ga je mama dala začasno v oskrbo svoji delodajalki, medtem ko je šla na sprehod z njihovim psom. Petletnik je umrl v torek, ko je padel z balkona v devetem nadstropju.