»Nikakor ne gre za muho enodnevnico,« so vodilni pri Koper Primorski zatrjevali ob rojstvu kluba, ki je sprva nastal s sodelovanjem KK Lastovka Domžale in ŠD Koš Koper, kasneje pa tudi z uradno združitvijo klubov. V slovenskem prostoru je bilo ogromno športnih zgodb, ko so se klubi z vstopom močnega pokrovitelja meteorsko dvignili in po finančnem osipu hitro strmoglavili. Primorska je sprva kazala resnost in stabilnost, a so se po številnih uspehih in lovorikah začeli nabirati dolgovi. Košarkarska zveza Slovenije klubu zaradi finančne nediscipline ni podelila licence za tekmovanje v državnem prvenstvu, obenem se je močno oddaljil tudi napovedani prihod tujih vlagateljev. Pri Primorski obljubljajo boj do konca, kar pomeni, da bodo morali po hitrem postopku najti skupni jezik z Jakobom Čebaškom, Samom Udrihom in Nejcem Zupanom, ki so naveličani praznih obljub in niso sprejeli sporazuma glede poravnave zaostalih obveznosti.

Težave so se začele s poslovnim razhodom Vuge in Debevca

Zgodba Kopra Primorske sega v leto 2016, ko se je idejni vodja in velik športni zanesenjak Gregor Vuga s solastnikom pri podjetju Sixt Slovenija Miho Debevcem odločil za podporo košarkarskemu projektu na Obali. Hitro je dal vedeti, da cilja visoko. Med drugim je nesramežljivo omenjal tudi vstop v ligo ABA. Primorska se v prvi sezoni pod vodstvom Aleksandra Sekulića ni uvrstila v ligo za prvaka, a je brez težav obstala med slovensko košarkarsko elito. Ker so imeli vodilni v klubu višje ambicije, so se odločili za trenersko menjavo in pripeljali Jurico Golemca, kar se je izkazalo kot zadetek v polno. Golemac je s sistematičnim delom iz leta v leto dopolnjeval moštvo in mu vcepil nepopustljiv značaj. Kakovostnemu delu, podprtemu z vedno višjim proračunom, so sledili uspehi in Primorska je hitro postala prvi košarkarski klub v državi, aprila 2018 pa si je v Skopju priigrala preboj v ligo ABA. Da Koprčani v jadranski konkurenci ne bodo le sodelovali, temveč želijo v njej pustiti pečat, je Vuga izražal jasno in glasno med proslavljanjem velikega uspeha v nočnem klubu v makedonski prestolnici.

Golemac je zaradi strokovnega dela ob trenerski funkciji prevzel še položaj športnega direktorja in znova zadel z okrepitvami. Primorska je hitro postala hit lige ABA, o čemer so z izbranimi besedami pisali vsi mediji po regiji. Ko so tigri postali resen kandidat za preboj v končnico, so se začele pojavljati težave. Vuga in Debevc sta se poslovno razšla, posledice pa je nosil klub. Debevc je Vugo izplačal in v imenu Sixt Slovenije v klub ni vlagal velikih zneskov, medtem ko Vuga s svojim podjetjem Car Target Group, ki je pristal v stečaju, finančno ni bil sposoben vzdrževati košarkarskega projekta. S tem so se začeli nabirati dolgovi do igralcev, dobaviteljev in zaposlenih v klubu. Decembra so barko zapustili nosilci igre Žan Mark Šiško, Lance Harris, Marko Jagodić - Kuridža, Stephen Holt in Marijan Čakarun ter trener Golemac, vodilni v klubu pa so z velikimi napori le uspeli dokončati prezgodaj prekinjeno sezono zaradi epidemije koronavirusa.

Uspešno delajo tudi z mladimi

Medtem ko je Vuga predsednik primorskega kluba le še na papirju, se je preostala skupina funkcionarjev lotila reševanja državnega prvaka. Podpredsednik Matjaž Hrabar, vodja pisarne Alenka Škrblin, zunanja sodelavka za marketing Sandra Kos, glavni trener Andrej Žakelj in vodja članske ekipe Goran Jagodnik so z okoli 40 upniki dosegli dogovore za poravnavo, zapletlo pa se je pri trojici igralcev. Če Primorska v naslednjih dneh ne bo dosegla dogovora s Čebaškom, Udrihom in Zupanom (skupaj jim klub dolguje 34.000 evrov), bo ostala brez licence tudi po izteku pritožbenega roka. Primorski se v tem primeru obeta selitev med četrtoligaše ali zaprtje kluba, kar bi bil za slovensko košarko velik udarec, saj je klub uspešno delal tudi z mladinskim pogonom. Saša Ciani, Urban Hrovat, Maks Mrgole in Rok Nemanić so v letošnji sezoni dobili priložnost v prvi ekipi, skupaj s soigralci pri ekipi do 19 let pa so se uvrstili na zaključni turnir mladinske lige ABA, ki ga nato zaradi koronavirusa niso odigrali.