Samsungove brezžične slušalke za v uho galaxy buds+ sodijo med naprave, ki nas na prvi pogled niso najbolj navdušile. Ne, da bi bilo z njimi vizualno kaj posebej narobe. Pustile so nas preprosto hladne. Morda tudi zaradi dolgočasne bele barve testnih slušalk, z nekoliko manj belimi poudarki. Za povrh je skromna tudi škatlica, namenjena polnjenju slušalk. Je majhna, naša pa je bila enako dolgočasno bela kot slušalke. Tudi na otip vse skupaj ni delovalo kaj pretirano premijsko. Spet, nič ni bilo z njimi narobe, le dolgočasno plastično. Vseeno smo se jih odločili vstaviti v uho. Če že opravljamo test. Vendar pozor. Zanimivo. Tole je precej udobno. In tudi zunanjega hrupa je veliko manj kot prej. Imajo aktivno odpravljanje zunanjega zvoka? Nimajo? Zanimivo. Tako nekako so šle prve misli ob uporabi galaxy buds+. Izhodiščni dolgočasni vtis je bil v hipu nepomemben. S tehnologijo želijo pozornost tako in tako privabiti zgolj šminkerji. Ko smo po opravljenem delovniku slušalke dali iz ušes, notranja baterija pa še ni bila prazna, je bil vtis še toliko boljši. Vendar pojdimo po vrsti.

Udobno sedijo v ušesih

Slušalke galaxy buds+ so nadgradnja lanskih slušalk galaxy buds, ki niso bile nič posebnega. Številni so se pritoževali zaradi skromne kakovosti basov, mikrofonov za brezročno telefoniranje in tudi skromne baterije, ki je dovoljevala vsega 6 ur neprestanega poslušanja. Samsung je z novo različico torej želel odpraviti predvsem nekatere očitane pomanjkljivosti. Odrezali so se zelo spodobno. Kvaliteta zvoka je za cenovni razred solidna, v aplikaciji za mobilnik pa se je možno tudi nekoliko poigrati z izenačevalcem, kar omogoča dodatno prilagajanje zvrstem, vendar prinese tudi minuse.

S težo 6,2 grama na slušalko sodijo med lažje slušalke takšne oblike, kar je izrednega pomena. Plastično ohišje, ki bi odgnalo šminkerja, je v tem pogledu prava odločitev. Še posebej za uporabnike, ki imajo slušalke veliko in dolgo v ušesih. Applove in Huaweijeve slušalke za v uho so sicer lažje, a imajo nekoliko drugačno obliko, zaradi katere je bistveno manjša tudi baterija. Pravzaprav med baterijami skoraj ni primerjave. Čas uporabe brez dopolnjevanja je pri Applovih in Huaweijevih tudi za več kot pol krajši. Pri galaxy buds+ ta čas nanese na 11 ur neprekinjenega poslušanja in 22 ur ob polnjenju v škatljici

Zelo dobro tesnjenje zvoka

Aktivnega odpravljanja zunanjega hrupa slušalke ne premorejo, a tega niti ne pogrešamo. Mnoge slušalke, ki ga premorejo, so zato tudi občutno dražje, na koncu zatajijo, ker ne tesnijo dovolj dobro. Samsung je z buds+ opravil odlično nalogo pri osnovah. Slušalke tesnijo tako dobro, da jih brez dodatnega vklopa zunanjega zvoka močno odsvetujemo v prometnih situacijah. Za prilagoditev obliki ušes pa so priloženi tudi silikonski čepki različnih velikosti. Nekaj hrupa seveda pride skozi, a zelo veliko ga tudi ne. Bolje je biti pazljiv. Kar se tiče digitalnega predvajanja zunanjega zvoka v slušalke, pa je kar dobro. Obstajajo tri intenzivnosti. Pri najvišji nam je v izdatno hrupni situaciji v nekem trenutku tudi zatrzal zvok glasbe. Vendar se je to zgodilo le enkrat. Slušalke se polnijo v priloženi škatlici, ta pa prek USB-C-kabla na električni napeljavi oziroma brezžično. Slednje tudi s telefona, ki to podpira.

Imajo pa galaxy buds+ tudi slabosti. Nismo največji navdušenci nad slušalkami brez tipk. Sicer gredo vsi proizvajalci v to smer in se bo treba prilagoditi, a geste, potegi, kombinacije dotikov in kar je še tega prepogosto privede do napačnega ukaza. Premik pesmi, ko želimo premor. Premor, ko želimo povišati glasnost in tako naprej. To se rado dogaja tudi pri kombinacijah dotikov, ki jih ponujajo galaxy buds+. Za nameček ukazov ni dovolj za vse naloge. Zato je nujno uporabljati aplikacijo samsung wearable, prek katere lahko posameznim dotikom pripišemo ukaz. Uporabniki Samsungovih telefonov s tem ne bodo imeli težav, preostali pa bodo morali na telefon nalagati dodatne aplikacije.

Dodaten problem je zanesljivost samodejnega ustavljanja in začetka predvajanja. Ustavljanje še nekako deluje, čeprav pogosto šele, ko slušalke odložimo v škatlico. Ob tem se ne spomnimo, da bi kdaj slušalke začele samodejno predvajati glasbo, ko bi jih vtaknili v uho. Je pa možno uporabljati zgolj eno. Kljub nekaterim pomanjkljivostim, ki jih najdemo tudi pri kakšnih drugih slušalkah, ostajajo galaxy buds+ s trenutno ceno okoli 170 evrov solidna izbira.