Vladajoča politika znova razburja s svojimi potezami. Stranka SDS se očitno še kar ne more sprijazniti s tem, da Marko Perković Thompson ni imel koncerta v Sloveniji. Notranje ministrstvo je namreč odpravilo odločbo mariborske upravne enote o prepovedi koncerta, s katero je bil pred tedni že drugič prepovedan nastop kontroverznega hrvaškega pevca. Organizator Milan Trol ima sedaj po poročanju Večera in Reporterja tri dni časa, da javi nov termin za Thompsonov koncert v Mariboru, od države pa bi lahko terjal celo 150 tisoč evrov odškodnine. Za Radio Maribor pa je povedal, da koncert bo.

Spomnimo. Perković je želel že maja 2017 v mariborski Festivalni dvorani na Lentu prirediti koncert. Ptujski organizator koncertov Trol je že prodal prek 1000 vstopnic, a je policija upravni enoti predlagala, naj koncert prepove, saj so pridobljene informacije kazale na povečano varnostno tveganje. Tedaj je upravno enoto vodila Ksenija Klampfer, ki je kasneje z mesta načelnice odšla na funkcijo ministrice za delo v vladi Marjana Šarca. Zoper odločbo upravne enote je organizator nato vložil pritožbo, a je bila ta zavrnjena, upravno sodišče pa je lani pravnomočno odločilo, da se prepoved koncerta odpravi in zadeva vrne upravni enoti v ponovno odločanje.

Poveličevanje ustaštva

Mariborska upravna enota je v drugo znova prepovedala koncert, z utemeljitvijo, da sporni ustaški pozdrav "Za dom spremni" na začetku pesmi »Bojna Čavoglave« simbolizira sovraštvo zoper ljudi z drugačno versko in etnično pripadnostjo ter poveličuje ustaštvo. To je med drugim v nasprotju s 63. členom slovenske ustave, po katerem je protiustavno vsakršno spodbujanje k neenakopravnosti ter razpihovanje sovraštva in nestrpnosti. Perković sicer vseskozi vztraja, da ni nacionalist, da ne podpira ustaškega gibanja, da je zgolj pevec za mikrofonom, ki ima rad svoj narod in družino. Pred tremi leti je s takšnimi besedami v ustih nastopil celo na TV Slovenija, ko je nato zaradi nekritičnega prispevka z mesta urednika Tednika odletel Igor Pirkovič. V pogovoru na nacionalki je namreč pevec razlagal, da se je »ta vzklik« uporabljal že pred ustaškim gibanjem in po njem. In da ima v svojem bistvu pravzaprav plemenito sporočilo, češ, kaj je lahko lepšega, kot biti pripravljen braniti svojo domovino. Kot da med drugo svetovno vojno tega »vzklika« ne bi uporabljali ustaši, ki so izvrševali grozljiva etnična čiščenja v koncentracijskem taborišču Jasenovac. Potemtakem lahko rečemo tudi, da nacistični pozdrav Heil Hitler! izvira iz antičnega Rima ali da so svastiko pred nacisti kot starodavni verski simbol uporabljale predzgodovinske indijske kulture. Bobu je pač preprosto potrebno reči bob. Pozdrav je po slovenskih zakonih sovražni govor, saj poveličuje genocid in vojna hudodelstva, Thompson pa pod pretvezo domoljubja v svojih nastopih promovira ustaštvo in nacizem.

Poteza notranjega ministrstva je torej nova očitna provokacija, saj bi nekateri Thompsona, ki s svojimi proustaškimi nazori ne more nastopati v več evropskih državah, celo v hrvaški Istri ne, v Sloveniji na vsak način poslušali. Za slovenske kulturnike medtem ni posluha. Hrvaško visoko prekrškovno sodišče pa je sicer pred kratkim odločilo, da ustaški pozdrav v Perkovićevi pesmi ne krši javnega reda in miru, odločitev pa je v nasprotju s številnimi predhodnimi pravnomočnimi odločitvami, ki jih je od leta 2015 sprejelo prav to visoko prekrškovno sodišče. Tudi sicer se je hrvaško ustavno sodišče že večkrat opredelilo o pozdravu »Za dom spremni« in zavzelo stališče, da je v nasprotju s temeljnimi načeli hrvaške ustave.

A ne glede na znana dejstva stranka SDS, ki je že od začetka zgodbe tesno zvezana s polemiko o koncertu, še naprej zagovarja koncert. Na tem mestu je potrebno izpostaviti še eno ključno ime, in sicer zloglasnega hrvaškega TV-voditelja Velimirja Bujanca. Eden najvidnejših predstavnikov ustaških stališč je v medijski prostor leta 1994 za revijo Globus stopil v nacistični vojaški uniformi in javno večkrat ponovil, da so nemški neonacisti prezirljivo nastopali do Srbov, do Hrvatov pa kot do sebi sorodne in bližnje rase. Na facebooku pa je o mariborskem koncertu pred leti zapisal takole: »Pravi Slovenci so podprli Thompsona! Prihod na sobotni koncert v Mariboru je potrdil tudi Janez Janša z družino.«

Bujanec in Janša sta stara znanca. Leta 2015 je Društvo za ureditev zamolčanih grobov s spominsko slovesnostjo obeležilo sedemdeseto obletnico pobojev v rovu Sveta Barbara v Hudi Jami. Prireditve se je udeležilo več tisoč ljudi, med njimi tudi Bujanec, ki se je fotografiral s poslanko SDS Evo Irgl in s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga je za hrvaško spletno stran Portal Oko opisal kot »bodočega slovenskega premierja, antikomunista, žrtev slovenskih udbaških struktur ter dokazanega prijatelja Hrvaške«. Thompsonova ekipa pa je v majskem odzivu na dogodke krivdo za vse zaplete zvalila na »levičarsko oblast«, ki je po njihovem mnenju »v vojni s patriotskimi silami, ki jih vodi Janez Janša«.

Fajon: »Ni problem, da Thompson podpira ustaštvo. Problem je, da to podpira naša vlada«

Novico je iz vladne koalicije med prvimi obsodil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, zanimiv pa je tudi odziv stranke Desus, iz katere so še maja napovedovali odhod, če bodo ideološki pogledi prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe. »Če vsebin, ki smo jih zapisali v koalicijsko pogodbo, ne bo mogoče izpeljati in se bomo zapletali z različnimi ideološkimi spopadi, bo čas za premislek, ali ima smisel to sodelovanje nadaljevati,« je takrat dejala predsednica stranke Aleksandra Pivec. Iz opozicije se je na potezo ministrstva s tvitom ostro odzvala nova predsednica stranke SD Tanja Fajon: »Odločitev @aleshojs je teptanje človeškega dostojanstva in priznanje ustaškemu režimu. Ni problem, da Thompson podpira ustaštvo. Problem je, da to podpira naša @vladaRS! @strankaSD.« Pri Levici pa so zapisali, »da medtem ko številne države zaradi proustaških pesmi in ikonografije zavračajo in prepovedujejo koncerte hrvaškega pevca Thompsona, vlada Janeza Janše dela vse, da bi mu organizirala koncert v Sloveniji in s tem odprla pot promociji ustaštva in fašizma«.

Mnenju vseh naštetih se je popoldne na twitterju pridružil tudi prejšnji predsednik vlade Marjan Šarec, ki je zapisal: »Prepoved Thompsonovega koncerta, ki jo je izvedla Ksenija Klampfer kot načelnica UE Maribor, je bilo državotvorno dejanje. Danes pa vlada rehabilitira ustaštvo, saj je odprava te odločbe pljunek v obraz vsem, ki so trpeli in krvaveli tudi zaradi kolaboracije.«