V Mehiki je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje z novim koronavirusom okuženih 101.238 ljudi. Zaradi covida-19 je v tej državi po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej umrlo 10.167 ljudi. V Braziliji pa so doslej po podatkih WHO potrdili 526.447 okužb in 29.937 smrti.

V Braziliji tamkajšnji predsednik Jair Bolsonaro velja za gorečega nasprotnika uvedbe karantene in drugih ukrepov za omejitev javnega življenja in s tem gospodarstva, a številne lokalne oblasti v državi zaradi poglabljanja pandemije ravnajo drugače. Za večino mehiške zveze države Bahia so tako v sredo razglasili policijsko uro, da bi tako omejili gibanje ljudi.

Zaskrbljujoče razmere zaradi covida-19 so tudi v Čilu, kjer je tamkajšnja vlada sporočila, da so v prestolnici Santiago de Chile zaradi novega največjega števila smrti zaradi covida-19 v enem dnevu za tri tedne podaljšali karanteno mesta. V Čilu so doslej po podatkih WHO potrdili 108.686 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 1188 ljudi. Večino vseh primerov so potrdili prav v prestolnici.

Covid-19 seje smrt tudi v Peruju, odkoder že poročajo o pomanjkanju umetnega kisika v bolnišnicah. Po podatkih perujskega novinarskega društva je v državi zaradi covida-19 doslej umrlo 20 perujskih novinarjev.

V FJK na prostem niso več obvezne zaščitne maske

V italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina od danes ni več obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem. V ponedeljek je namreč predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga podpisal novo uredbo, s katero je omilil ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

V italijanskem mestu Codogno so več kot tri mesece po prvem potrjenem primeru novega koronavirusa v sredo spet odprli urgenco v tamkajšnji bolnišnici. Postopoma se na noge po epidemiji tako postavlja tudi žarišče covida-19 v Italiji.

Španija bo meje s Francijo in Portugalsko odprla 22. junija

Španija je danes napovedala, da bo kopenske meje s Francijo in Portugalsko odprla 22. junija. To se bo zgodilo dobre tri mesece potem, ko jih je zaprla za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Kot je na srečanju s tujimi novinarji danes potrdila španska ministrica za turizem Reyes Maroto, bo Španija 22. junija odpravila vse omejitve glede prostega pretoka ljudi s Francijo in Portugalsko. Dodala je, da bodo takrat tudi načeloma odpravili obvezno 14-dnevno karanteno ob prehodu te meje.

V ZDA ob množičnih protestih brez opaznejše rasti primerov covida-19

V ZDA so protesti proti policijskemu nasilju v zadnjem tednu izrinili pandemijo covida-19 z naslovnic ameriških časopisov. Število okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19 sicer naprej narašča. Množični protesti pandemije doslej niso opazneje pospešili, čeprav na protestih ni družbenega distanciranja. Vsi tudi ne nosijo zaščitnih mask.

ZDA ostajajo država, ki jo je pandemija doslej najbolj prizadela. V ZDA so doslej potrdili 1,85 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je zaradi covida-19 več kot 107.000 ljudi.

Po svetu je zaradi covida-19 doslej umrlo najmanj 385.000 ljudi.