"Današnje tehnologije zahtevajo, da se cepivo shranjuje pri minus osmih stopinjah Celzija," je v Ženevi dejal Bourla in dodal, da v Afriki za kaj takega verjetno ni ustrezne infrastrukture. "Zato sem prepričan, da bomo s cepivom najprej prisotni v zahodnih državah."

Kot je še dodal, bodo podjetja nato v drugi fazi poskusila razviti izdelke, pri katerih ne bo treba zagotoviti tako ekstremnih pogojev za shranjevanje. Ob tem je dodal, da Pfizer doslej ni še z nobeno od vlad podpisal pogodbe o prodaji cepiva.

Kljub napredku v raziskavah cepiva proti novemu koronavirusu še ni. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se z razvojem cepiva trenutno po svetu ukvarja okrog 125 različnih skupin strokovnjakov, kakšnih ducat učinkovin pa se trenutno preverja s kliničnimi študijami. A proizvajalci so zelo optimistični. V podjetju AstraZeneca upajo, da bodo že do konca leta na trgu prisotni z ustreznim proizvodom.

V IFPMA ocenjujejo, da bo treba za preskrbo človeštva proizvesti okrog 15 milijard odmerkov novega cepiva. Generalni direktor IFPMA Thomas Cueni je v zvezi s tem poudaril, da je to za farmacevtsko industrijo velikanski izziv. Gre za trikrat več cepiva od običajne letne proizvodnje, če se odšteje cepiva proti gripi.

Predstavniki podjetij so danes napovedali tudi, da bodo cepiva za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom trgu ponudile po proizvodni ceni. Ta zaveza velja, dokler bo v veljavi izredno stanje, razglašeno s strani Svetovne zdravstvene organizacije, je obljubil vodja raziskav pri Johnson & Johnsonu Paul Stoffels. Glede na ocene, naj bi odmerek cepiva proti koronavirusu stal le nekaj dolarjev.

Registracija Remdesivirja kot sredstva proti covidu-19 v Evropi zamuja

Registracija Remdesivirja kot zdravila proti covidu-19 na evropskem trgu zamuja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Proizvajalec Gilead doslej še ni izdal zahteve za registracijo, so prejšnji teden potrdili na Evropskem uradu za zdravila (Ema), a računajo, da se bo to zgodilo v kratkem.

Pri Emi poudarjajo, da bodo na osnovi predloženih podatkov o dovoljenju za registracijo odločili zelo hitro, saj so pričakovali, da bodo imeli to na mizi že do konca maja. Že 30. aprila so začeli pospešen postopek glede Remdesivirja.

Ema je preučila in ocenila študije o omenjenem zdravilu in natančno preverila predvsem stranske učinke in dejanski učinek na pacienta. Bržkone pa se na tem področju ne bi smelo zatikati, saj je Remdesivir že dobil izredno dovoljenje na ameriškem in na japonskem trgu, pa tudi v nekaterih evropskih državah potekajo testiranja. V izrednih primerih pa je dovoljena tudi uporaba.