Preiskava bo služila tudi kot podlaga za dolgoročne sistemske reforme policije, ki je kriva za poplavo protestov in nemirov po vseh ZDA in celo po svetu, potem ko je med aretacijo pred tednom dni umrl temnopolti osumljenec George Floyd. Zadušil ga je policist Derek Chauvin, ki je v zaporu obtožen uboja, obtožnica pa se lahko spremeni tudi v umor.

Odpuščeni so bili še trije Chauvinovi kolegi, vendar še niso obtoženi ničesar. "Vemo, da obstajajo globoki problemi. To vem zato, ker sem videl brezbrižno brisanje življenja Georgea Floyda. To vemo tudi zaradi odziva skupnosti, ki je pričakovala, da se ne bo zgodilo nič in je imela razlog za to, saj se doslej prevečkrat ni zgodilo nič," je dejal Walz.

Protesti okrog Bele hiše manj napeti kot dan prej

Po ZDA so se v torek zvečer nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju. Pred Belo hišo v Washingtonu je bilo vsaj uvodoma v prvih urah kršenja policijske ure malce manj napeto kot v ponedeljek, ko je predsednik ZDA ukazal razgnati protestnike za fotografiranje z svetim pismom pred bližnjo cerkvijo.

Policija je park Lafayette, v katerem se že desetletja zbirajo protestniki, zagradila z visoko ograjo iz žice in protestniki so malce dlje od Bele hiše, kot so bili doslej. Uvodoma so mirno protestirali in tako kot drugi po ZDA zahtevali pravico za Floyda.

Večina protestnikov je celo pazila na maloštevilne, ki so skušali s provokacijami opozoriti nase ali izzvati policijsko posredovanje. Po nastopu policijske ure je ob ograji ostalo le še nekaj sto ljudi, ki so zmerjali oddaljeni kordon policije in vojske okrog Bele hiše.

Protesti so se nadaljevali v Miamiju, Los Angelesu, Chicagu, Richmondu, Atlanti in številnih drugih mestih, ki so razglasila policijske ure. V Zahodni Virginiji pa so odpustili policista, ki je na družbenih medijih objavil namero streljanja na protestnike in željo, da se vozi čez njih z avtomobilom, dokler ta ne bi "crknil".

Nemiri že prispevali k spremembi odnosa do policijskega nasilja

Ameriški tožilec v Atlanti je v torek vložil obtožnico proti šestim policistom, ki so v soboto zvečer nasilno potegnili iz avtomobila dva študenta in na njima uporabili električni paralizator, ko sta obtičala v prometu sredi protestov proti policijskemu nasilju.

Županja Atlante Keisha Lance Bottoms je dva policista odpustila že v nedeljo, dva pa premestila na drugo delovno mesto. "Sedaj, ko so te pošasti odstranili z ulic in ne morejo ogrožati nikogar drugega, se počutim malce bolj varno," je izjavil 22-letni Messiah Young, ki so ga policisti pretepli skupaj z dekletom, 20-letno Taniyah Pilgrim.

Policisti so po nasilni aretaciji, ki so jo posnele priče, Younga obtožili poskusa pobega pred aretacijo. Županja je po posnetku ukazala, naj se ovadba proti študentu nemudoma zavrže. Pilgrimove niso obtožili ničesar.

Young je med čakanjem v prometu snemal dogodke in opazil, da se mu približujejo policisti in skušajo odpreti vrata. Young jih ni hotel, pri tem pa je govoril, da danes že ne bo umrl. Pilgrimova je skušala izstopiti, a so jo policisti stresli s paralizatorjem, vrgli na tla in vklenili.

Nato so razbili okno na Youngovi strani in ga zvlekli na cesto. Pravi čudež je, da ga niso ustrelili, saj se je eden od policistov pri tem drl na vsa usta, da ima fant pištolo, čeprav je ni imel. Med aretacijo mu je počila kost na roki, ureznina pa je zahtevala 24 šivov. Ko so ga vlekli v policijsko vozilo so ga še tepli po hrbtu.

Protesti v New Yorku sprožili prepir med županom in guvernerjem

Guverner države New York Andrew Cuomo in župan mesta New York Bill de Blasio sta se v torek sprla glede odgovora na proteste, ki divjajo po mestu. Guverner je celo zagrozil, da bi lahko odstavil župana s položaja.

Cuomo je v torek kritiziral De Blasia, ker je na ulice mesta za obvladovanje protestov in nemirov v ponedeljek poslal le 8000 od skupaj 38.000 policistov, ki jih ima na voljo. Zaradi tega niso bili sposobni preprečiti ropanja in uničevanja lastnine po Manhattnu.

George Bush mlajši podprl proteste proti policijskemu nasilju

Nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši je v torek opozoril na problem rasizma v ZDA in dejal, da mu je surova zadušitev povzročila veliko bolečino. Izrazil je podporo protestom, ki so izbruhnili ne le po ZDA ampak tudi po vsem svetu. Obenem pa je obsodil nasilje na protestih.

V Parizu spopadi med policijo in protestniki zaradi smrti temnopoltega moškega

V Parizu so v torek izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, ki so se zbrali kljub prepovedi shoda zaradi smrti temnopoltega moškega med policijskim priporom leta 2016. Protestov se je udeležilo približno 20.000 ljudi. Nekateri med njimi so se spopadli s policijo in klicali podobna gesla, ki jih je slišati na trenutnih protestih v ZDA.