Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu se mudi s posvetovalnim referendumom o ustavnih spremembah, ki bi mu omogočile vladanje tudi po letu 2024. Izkoristiti hoče sedanje zmanjšano število okuženih v Moskvi, kjer se deloma odpravljajo strogi ukrepi. A v drugih delih države je novih okuženih vse več in Rusija je po številu novih okužb trenutno med prvimi na svetu. V nedeljo in ponedeljek jih je bilo – kot v prvi polovici maja – uradno spet več kot 9000 na dan. Mrtvih zaradi koronavirusa pa je okrog 150 na dan, doslej vsega skupaj več kot 5000. A te uradne številke so najbrž veliko prenizke, saj regionalni oblastniki nočejo razočarati »carja« Putina.

Novi datum 1. julij

Ruski predsednik, ki mu podpora zelo očitno upada, hoče organizirati referendum, še preden bi se jasno pokazale hude gospodarske posledice pandemije in nizkih cen nafte. To zelo pomembno glasovanje o ustavnih spremembah je bilo sprva predvideno za 22. april. V ponedeljek pa je Putin po posvetovanju, ki ga je televizija predvajala v neposrednem prenosu, sklenil, da bo 1. julija. Sicer pa je pred kamerami prikrival glavni cilj ustavnih sprememb in se skliceval na nujnost bolj uravnotežene delitve oblasti.

»Razmere so se umirile in vračamo se v normalno življenje,« je ob začetku posvetovanja na televiziji dejal ruski predsednik. Potem je razpravljal z več pristojnimi predvsem o najprimernejšem datumu za glasovanje. Predsednica ruske volilne komisije Ela Pamfilova je predlagala 1. julij in zagotovila, da bodo ukrepi za varovanje volilcev pred okužbo učinkoviti: na voljo naj bi bile maske in rokavice ter pisala za enkratno uporabo, omogočili bodo mobilna volišča za ljudi, ki ne bodo mogli priti na običajno volišče, da bi preprečili gnečo na voliščih, pa bo glasove mogoče oddajati od 25. junija. Dan prej pa bo preložena vojaška parada ob 75. obletnici zmage nad nacizmom.

Referendum bo farsa in tej so bili Rusi priča že 10. marca, ko je poslanka Valentina Tereškova, znana kot prva ženska v vesolju (leta 1963), v dumi predlagala – po poročanju ruskih medijev »povsem spontano« – ljudsko glasovanje o ustavnih spremembah, »ker tako hočejo ljudje in ker to zahtevajo razmere«. Nato so pristojni organi oblasti, tudi ustavno sodišče, zelo hitro sprejeli vse potrebne akte. Zadnje dejanje tega ustavnega sprinta bi bilo glasovanje Rusov 22. aprila, če ga koronavirus ne bi preprečil. Zdaj je treba nadoknaditi izgubljeni čas zaradi pandemije.

Propaganda prikriva bistvo

Ustavne spremembe, o katerih bodo glasovali Rusi 1. julija, posegajo na številna področja. Poleg povečanja socialnih pravic, o katerih so zelo veliko govorili na omenjenem posvetovanju pred kamerami, in pa podaljšanju Putinove vladavine do leta 2036, o čemer so molčali, bodo ustavne spremembe okrepile predsednikovo moč, nekaterim zgodovinskim dogodkom podelile sakralni pomen, ustavi omogočile sklicevanje na »Boga«, zagotovile ohranjanje ruskega jezika in kulture… Tudi v propagandnih letakih se ne omenja, da gre pri ustavnih spremembah pravzaprav za podaljšanje Putinove vladavine.