Učenec mariborske osnovne šole je potrjeno okužen z novim koronavirusom, sošolci 3. razreda in razredničarka bodo morali dva tedna ostati doma. »Z veseljem in ponosom razglasim Maribor za covid prosto cono,« je minuli četrtek sporočil Saša Arsenovič, župan Maribor. V mestni občini namreč novega potrjenega primera okužbe tedaj niso zabeležili že več kot 28 dni. Mariboru je ta naziv danes »odvzel« tretješolec Osnovne šole Ludvika Pliberška, ki je bil pozitivno testiran za okužbo s Sars-Cov-2.

To informacijo so ravnateljici šole Lidiji Todorović zjutraj razkrili v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Deček ni zbolel, temveč ima zgolj potrjeno okužbo, testirali pa so ga zato, ker je za novim koronavirusom zbolela njegova mati.

NIJZ je nemudoma opravil epidemiološko oceno, preveril izvedene ukrepe na mariborski šoli in pripravil navodila za roditelje. »Zaradi varnosti in da bomo vsi bolj mirni, pa smo se določili, da bo razred in razredničarka, kjer je bil učenec pozitiven, v karanteni. Starši učencev, bodo v kratkem dobili navodila glede izvajanja (14-dnevne) karantene. Vsi ostali učenci lahko obiskujejo šolo ob upoštevanju preventivnih ukrepov, kot je to bilo do sedaj,« je Todorovićeva sporočila na spletni strani šole. »Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se je pojavil posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali, kot tudi do sedaj. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus in s tem postal del našega vsakdanjika.«

Izkušnje iz tujih držav kažejo, da je tveganje širjenja okužbe med otroci sorazmerno majhno, (osnovne) šole doslej tudi niso bila odmevnejša žarišča novega koronavirusa.

Aktualno z današnje novinarske konference

Na današnji novinarski konferenci glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom sodelujeta epidemiologa dr. Flavia Riccardo iz italijanskega Istituto Superiore di Sanità in dr. Mario Fafangel iz slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ob njiju bo za govorniški oder stopil tudi vladni govorec Jelko Kacin. V ponedeljek so sicer ob 659 opravljenih testih  potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, umrl ni noben bolnik s covidom-19. Skupno število odkritih okužb v Sloveniji sedaj znaša 1475 primerov. V bolnišnični oskrbi ostaja pet bolnikov z covidom-19, eden na oddelku intenzivne terapije. V Sloveniji je doslej skupaj umrlo 109 bolnikov s covidom-19.

Novosti:

- Fafangel: V primeru okužbe učenca v šoli epidemiološka služba išče primere visoko tveganega kontakta. Če šola upošteva navodila, so taki stiki omejeni na razred. Epidemiološka služba nato opravi svetovanje potrebnih ukrepov glede na epidemiološko sliko, ugotovljeno na terenu. Lahko svetuje karanteno za eno osebo, za cel razred, kot se je zgodilo v Mariboru, če gre za hujši primer pa tudi širše ukrepe. 

- Fafangel: Kako je prišlo do okužbe učenca je trenutno še zabrisano. Poteka epidemiološko poizvedovanje, da bi ugotovili, kako oziroma po kakšni poti je do okužbe prišlo. Najpomembneje pa je, da se širjenje zameji.

- Fafangel: Po najnovejših ugotovitvah se bolezen širi predvsem kapljično. V redkih primerih je možna tudi kakšna druga oblika širjenja.

- Fafangel: Epidemiološka slika se v Evropi počasi umirja. Visoke številke so še visoke v Veliki Britaniji, a se tudi tam razmere umerjajo.

- Fafangel: Epidemiološka slika v Sloveniji je odlična. Spremljati uspemo vsak posamezni primer in jih tudi obvladujemo, podobno kot pri pojavih ošpic ali katere koli druge bolezni. To je to, kar pričakujemo v naslednjih tednih in mesecih, dokler se zgodba s covidom-19 ne zaključi.

- Kacin: Odpiranje trgovin ob nedeljah je stvar dialoga. Išče se kompromisna rešitev, obstajajo pa kar precejšnja prizadevanja, da bi prepoved nedeljskega dela v trgovinah ostala. Zagotovo pa bodo v vsakem primeru izjeme. - Kacin: NIJZ pripravlja posebno kategorijo držav, ki za nas niso tretje države. V to kategorijo se bodo uvrstile države Zahodnega Balkana, od koder k nam prihaja veliko število delavcev. Zato se pozorno dela epidemiološka slika za vsako državo posebej. Zadnja ocena je, da v dveh državah situacija še ni dovolj dobra, se pa v vseh izboljšuje. Vlada je epidemiološke razmere dolžna ocenjevati enkrat tedensko in odločiti o morebitnem vstopanju v Slovenijo brez avtomatske karantene.

- Fafangel: Razmere v Avstriji ocenjujemo kot ugodne. Primerljive s Slovenijo.

- Kacin: Italija za jutri napoveduje odpiranje meja med deželami in morda tudi državami.

- Riccardo: Italija je glede na 14-dnevno incidenco nekje v sredini držav. Je nekoliko nižje od Španije in nekoliko višje od Nemčije. Situacija se je znatno izboljšala. Zmanjšala se je tudi smrtnost. Postopno sproščanje v Italiji ni poslabšalo epidemiološke slike. Stanje zdravstvenega sistema se izboljšuje in ni več preobremenjen.

- Riccardo: Odpiranje meje Italije z drugimi državami je odvisna od politične odločitve.